منو
logo2

حق طلاق

حق طلاق و حق مسکن طبق قانون با مرد است. مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند زندگی نماید. البته زوج می تواند حق انتخاب مسکن را به زوجه واگذار نماید و قانون مدنی هم این اختیار را به زوج داده است که به صورت شرط ضمن عقد اختیار تعیین مسکن را به زوجه بدهد.

در دین مبین اسلام حق طلاق برای زوج در نظر گرفته شده و برای زوجه، این حق پیش بینی نشده است. به همین دلیل، مرد هر زمان که تمایل داشته باشد می تواند همسر خود را طلاق بدهد ولی باید حقوق مالی زوجه از قبیل مهریه، نفقه، اجرت المثل ایام زندگی مشترک را بپردازد. با توجه به اینکه نظام حقوقی ایران، قواعد خود را از شرع اسلام گرفته است، در قانون مدنی ایران هم زن حق طلاق ندارد ولی تحت شرایطی می تواند وکالت در طلاق را اخذ نماید که در بخش های بعدی توضیح داده خواهد شد.

البته حق طلاق زن، یک اصطلاح عرفی می باشد که بین بیشتر افرادی که اطلاعات و آگاهی کافی به مسائل حقوقی ندارند استفاده می شود و این اصطلاح، صحیح نمی باشد چراکه حق طلاق را نمی توان انتقال داد و تنها مرد می تواند به همسر خود وکالت بدهد که هر زمان خواست خود را مطلقه نماید واین وکالت هم می تواند به صورت مطلق و هم به صورت مشروط باشد. که از این امر به اشتباه در عرف به حق طلاق یاد می‌شود. و بهتر است قبل از دادن وکالت در طلاق به زوجه از مشورت وکیل حقوقی در  موسسه حقوقی زعفری رحقی بهره مند شوید.

حق طلاق

حق طلاق بلاعزل

همانطور که توضیح داده شد حق طلاق بلاعزل درواقع همان وکالت در طلاق بلاعزل می باشد. وکیل حقوقی پاکدشت می گوید وکالت بلاعزل طلاق، هم می تواند ضمن عقد نکاح به صورت مطلق یا مشروط باشد و هم می تواند پس از عقد نکاح و در دوران زندگی مشترک باشد که زوجین باید در دفترخانه اسناد رسمی حاضر شوند و زوج به زوجه وکالت بلاعزل جهت مطلقه نمودن خود بدهد که معمولا با عبارت ضمن عقد خارج لازم می باشد.

وکالت بلاعزل طلاق

وکیل حقوقی شمیرانات تشریح می کند که وکالت در طلاق ممکن است به صورت مطلق به زوجه داده شود که در این صورت، دیگر زوجه نیاز به اثبات چیزی ندارد و با استفاده از وکالت مزبور و اخذ وکیل دادگستری بعنوان وکیل مع الواسطه از طرف زوج، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواستی را تحت عنوان طلاق توافقی می دهد و با ارجاع به دادگاه خانواده و تعیین وقت رسیدگی و با توجه به شروطی که در وکالتنامه ذکر شده است خود را مطلقه می نماید. که در این مورد حتی نیازی به حضور زوج در مراحل رسیدگی نیست. یا وکالت مزبور می تواند به صورت مشروط باشد  مانند آنکه بیان شود. وکیل حقوقی پردیس اضافه می‌کند  در صورتی که زوج، اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی پیدا کند یا مرد همسر دیگری بگیرد یا بدون دلیل موجه، زندگی مشترک را ترک نماید یا سایر شروط دیگری که معمولاً به صورت شروط ۱۲ گانه ضمن عقد نکاح می آید، زن حق دارد به وکالت از مرد خود را مطلقه نماید. البته در صورتی که زوجه تشخیص دهد چنین شرایطی محقق شده، باید به دادگاه خانواده مراجعه نماید و در صورت اثبات موضوع و احراز آن توسط قاضی دادگاه، خود را مطلقه نماید.

حق طلاق و حضانت فرزند

 وکیل حقوقی شهرقدس  می‌گوید حضانت فرزند چه اینکه پسر باشد یا دختر تا ۷ سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ، یعنی دختر تا ۹ سالگی و پسر تا ۱۵ سالگی بر عهده پدر است. و بعد از خروج از سن بلوغ، خود فرزند تصمیم می گیرد که با کدام‌یک از آنها زندگی نماید.

وکیل حقوقی رباط کریم می‌گویند: حضانت فرزند در عین حال که حق پدر و مادر می باشد، تکلیف آنها نیز هست که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به والدین آنها سپرده است. در صورتی که زوج یا زوجه قصد طلاق و جدایی داشته باشند و راجع به حضانت میان آنها توافق نباشد، حضانت بر اساس قانون تعیین می شود که در بالا توضیح داده شد. ولی در صورتی که بخواهند به صورت توافقی جدا شوند همانطور که از نام این نوع طلاق پیداست می توانند راجع به تمامی مسائل از جمله حضانت، نفقه، مهریه، جهیزیه توافق نمایند. مثلا توافق کنند که حضانت فرزند کلاً به مادر یا پدر داده شود یا راجع به ملاقات کودک با پدر و مادر خود که چند بار در هفته باشد توافق نمایند. و این توافق می تواند از بروز مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری نماید و هرگونه تخلف از این توافق، ضمانت اجرای قانونی را به همراه دارد. برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی در این خصوص بهتر است قبل از هرگونه توافق، از مشورت و راهنمایی وکلای موسسه حقوقی زعفری رحقی استفاده نمایید.

حق طلاق

با توجه به پیچیدگی قوانین مربوط به حق طلاق و حضانت فرزند توصیه می‌شود از مشاوره و کمک وکیل حقوقی از موسسه حقوقی معتبر استفاده کنید.

حق طلاق دادن به زن چیست

همانطور که در مباحث قبلی گفته شد، مرد می تواند در ازای دریافت حقی، وکالت در طلاق را به همسرش اعطا کند و اصطلاح حق‌طلاق دادن به زن اصطلاح صحیحی نمی باشد‌. مثلاً در ازای بخشیدن مهریه، وکالت در طلاق را به همسر خود اعطا کند. وکیل حقوقی رباط کریم تصریح می‌کند که در این صورت زوجین می‌بایست به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه نمایند و در دو سند جداگانه که یکی ابرا مهریه می باشد و دیگری وکالت در طلاق، اسناد مزبور را در دفترخانه اسناد رسمی به صورت همزمان تنظیم نمایند. همچنین مرد می تواند بدون دریافت حقوقی، وکالت در طلاق را به همسرش اعطاء نماید که در اینصورت زوجه، هر زمان تمایل داشته باشد می تواند خود را مطلقه نماید.

حق طلاق

وکیل حقوقی ورامین در ادامه می گوید حق طلاق و حق مسکن طبق قانون با مرد است. مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند زندگی نماید. البته زوج می تواند حق انتخاب مسکن را به زوجه واگذار نماید و قانون مدنی هم این اختیار را به زوج داده است که به صورت شرط ضمن عقد اختیار تعیین مسکن را به زوجه بدهد. و ملاک زوجه برای تعیین مسکن شان و منزلت اوست نه توانایی و استطاعت مالی زوج، چراکه قانونگذار مسکن را از موارد نفقه دانسته که آن هم از وظایف زوج می باشد و در تعیین نفقه، دادگاه و کارشناسی که از طرف دادگاه برای تعیین نفقه مشخص می شود شان زن را معیار قرار می دهند و توانایی مالی زوج ملاک نیست.

اگر چنانچه زن، شرط حق انتخاب مسکن و تعیین آن را نداشته باشد، مرد ملزم است که بر طبق شان و منزلت زوجه منزلی جهت سکونت تهیه نماید و در غیراینصورت، عدم تهیه مسکن توسط زوج، از موجبات عسروحرج زوجه و طلاق می باشد.

نویسنده: مجتبی اسکندری، کارشناس ارشد حقوق خصوصی، وکیل پایه یک دادگستری

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

حق طلاق

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.