هنگامی که کسی قصد طرح شکایت علیه فرد دیگری را دارد و یا به هر دلیلی حقوق فردی نقض میگردد اولین مسئله ای که برای هر کس مطرح می گردد این است که چه نوع دعوایی را مطرح کند با چه عنوانی و به کجا مراجعه نماید ؟ در این مقاله ضمن پاسخ به سوالهای فوق به برسی دعاوی کیفری میپردازیم.
دعاوی کیفری چیست؟
در زندگی اجتماعی و برای سامان بخشیدن به نظم عمومی جامعه اعمالی توسط قانونگذار جرم انگاری شده و برای آن مجازات در نظر گرفته میشود. وکیل حقوقی پاکدشت میگوید چنان که در ماده ۲ قانون مجازات اسلامی اشاره میکند هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود. وکیل حقوقی ورامین ادامه میدهد بر همین اساس ممکن است فردی برای اعلام وقوع جرم یا مجازات فرد مجرم در مراجع قضایی مبادرت به اقامه دعاوی کیفری نماید.
در حقیقت دعاوی کیفری زمانی مطرح میشود که یکی از عناوین مجرمانه که در قانون برای آن مجازاتی در نظر گرفته شده باشد، مانند کلاهبرداری ، خیانت در امانت ، توهین ، جعل ، ضرب و جرح و.. به وقوع بپیوندد.
به فردی که دعاوی کیفری را علیه شخص یا اشخاصی در دادسرا اقامه میکند شاکی و به فردی که علیه او در مراجع قضایی شکایت طرح میشود مشتکی عنه گفته میشود. وکیل خوب شهریار همچنین اضافه میکند طرح شکایت در دادسرا با برگه مخصوصی تحت عنوان شکوائیه که در واقع تقاضای کتبی یا شفاهی است صورت میپذیرد.
دعاوی کیفری ملکی
معاملات ملکی و دعاوی کیفری ملکی ناشی از آن، یکی از چالش برانگیزترین موضوعاتی است که هر فردی با آن مواجه میگردد. وکیل حقوقی شهریار بیان میکند در حقیقت افراد به منظور تامین محل زندگی در اجتماع کنونی ناگزیرند تا معاملاتی را انجام دهند. وکیل حقوقی فیروزکوه میگوید این معاملات همیشه منجر به خرید یا اجاره املاک نمیشوند و ممکن است در اثر برخی موضوعات از جمله کلاهبرداری و سودجویی افرادی ضررهایی گاه جبران ناپذیر متوجه یکی از طرفین قرارداد یا هر دو آنان گردد. این وکیل حقوقی ادامه میدهد در این میان دعاوی کیفری ملکی از جمله دعاوی است که در جهت حفظ حقوق اشخاص در محاکم دادگستری اقامه میشود. وکیل کیفری رودهن تصریح میکند دعاوی کیفری ملکی ، دعاوی هستند که در زمینه املاک و مستغلات طرح میگردد و قانون آنها را جرم انگاری نموده است. وکیل حقوقی بومهن در ادامه به برخی از جرایمی که تحت عنوان دعاوی کیفری ملکی در مراجع قضایی مطرح میشود، اشاره میکند:
۱_ کلاهبرداری در حوزه خرید و فروش املاک
۲_ خیانت در امانت
۳_ جعل اسناد و استفاده از سند مجعول در معاملات ملکی
۴_ انتقال منافع ملک غیر به اشخاص دیگر یا خود
۵_ تغییر کاربری اراضی کشاورزی
۶_ خرید و فروش املاک دارای معارض
۷_ فروش غیر قانونی اموال اشخاص به دیگران
۸_ تبانی برای فروش اموال دولتی
۹_ انتقال منافع ملک غیر به دیگران
برای مشاوره و اطلاع بیشتر در خصوص دعاوی کیفری ملکی و مقررات راجع به آن با بهترین وکیل حقوقی از موسسه حقوقی زعفری رحقی در تماس باشید.
وکیل دعاوی کیفری تهران
یکی از مهم ترین دلیل وضع قوانین و مقررات در جوامع بشری حفظ نظم و امنیت میباشد. وکیل حقوقی شمیرانات میگوید در واقع عاملی ضامن ثبات و استحکام اجرای قوانین در جامعه میگردد، ضمانت اجراهای قانونی است که در مقررات کیفری پیشبینی شده است و در اصطلاح حقوقی به آن مجازات گفته میشود. ضمانت اجرای کیفری و یا حقوقی ، تضمین کننده حفظ نظم و آسایش مردم و همچنین موجب پدید آمدن پیشگیری وضعی در ارتکاب برخی جرائم و وارد آمدن خسارات ناشی از جرائم مزبور خواهد بود. وکیل خوب شهرری ادامه میدهد افراد همواره برای شناسایی و تعقیب متهم به منظور احقاق حق قانونی خود مبادرت به اقامه دعاوی کیفری در مراجع قضایی مینمایند. وکیل حقوقی شهریار بیان میکند بدین سان وکیل دعاوی کیفری تهران در موسسه حقوقی زعفری رحقی به نحو فعال آماده ارائه مشاوره حقوقی و قبول وکالت تخصصی دعاوی ملکی میباشد.
پدیده جرم و به تبع آن وضعیت مجرم، مجنی علیه و اشخاص آسیب دیده از جرم مانند خانواده و اطرافیان آنها موجب گشت تا قانونگذار مقررات سخت گیرانهای را وضع نماید تا حدی که اندیشیدن به مجازاتی که در انتظار مرتکب قرار خواهد داشت وی را از ارتکاب آن بازمیدارد. وکیل حقوقی موسسه حقوقی زعفری رحقی میگوید به عنوان مثال مجازات کلاهبرداری، علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است میباشد. بهترین وکیل پیشوا بیان میکند با توجه به پیچیدگی خاصی که در مقررات مربوط به دعاوی کیفری وجود دارد توصیه اکید میشود تا از تجربه و تخصص وکیل دعاوی کیفری تهران استفاده نموده و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعاوی کیفری نگردید.
دعاوی کیفری در صلاحیت شورای حل اختلاف
در دعاوی کیفری تکلیف و الزامی که قانون جهت رسیدگی به یک مرجع قضایی اعطا مینماید صلاحیت در اصطلاح حقوقی گفته میشود. وکیل حقوقی پاکدشت تصریح میکند نظم عمومی یکی از مهمترین موضوعاتی است که در قواعد مربوط به صلاحیت در دعاوی کیفری مورد توجه قرار میگیرد و اصحاب دعوی نمیتوانند بر خلاف آن توافقی انجام دهند. وکیل در شهرقدس همچنین اشاره میکند کلیه محاکم قضایی کیفری به منظور تعقیب، تحقیق و رسیدگی به دعاوی کیفری موظفاند تا صلاحیت خود را برسی نمایند.
شورای حل اختلاف در حفظ آثار جرم و جلوگیری از فرار متهم در جرایم مشهود مطابق بند ب ماده ۱۷ آیین نامه شورای حل اختلاف تکلیف قانونی دارد وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر میگوید در ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب نیز تکلیف مزبور از طریق اطلاع فوری به نزدیک ترین مرجع قضایی و ماموران انتظامی در جرایم مشهود خواهد بود.
حفظ آثار و ابزار جرم و جلوگیری از فرار متهم از جمله وظایف ضابطان دادگستری میباشد. وکیل حقوقی در موسسه حقوقی زعفری رحقی بیان میکند همچنین از دیگر وظایف ضابطان دادگستری انجام تحقیقات ضروری به جهت کشف جرم مشهود است. اختیارات مزبور براساس قانون تنها در جرایم مشهود به ضابطان دادگستری داده شده و در جرایم غیر مشهود طبق ماده ۴۴ آیین دادرسی کیفری مراتب را برای کسب تکلیف و أخذ دستورهای لازم به دادستان اعلام میکنند و بدون اجازه موردی مقام قضایی نمیتوان مبادرت به جلب متهم یا تحقیقات اولیه نمود.
صلاحیت شورای حل اختلاف در رسیدگی به جرم در بند د ماده ۸ آیین نامه اجرایی شورای حل اختلاف بیان شده است و آن را منحصر در به وقوع پیوستن جرم در حوزه شورا دانسته است. وکیل حقوقی شریف آباد همچنین اضافه میکند مقررات مربوط به صلاحیت شورای حل اختلاف در خصوص دعاوی کیفری از جمله قواعد مربوط به نظم عمومی میباشد بنابراین طرفین دعاوی کیفری اختیار توافق بر خلاف آن را نخواهند داشت.
نتیجه گیری
دعاوی کیفری هنگامی اقامه میگردد که یکی از عناوین مجرمانه که در قانون برای آن مجازاتی در نظر گرفته شده باشد، مانند کلاهبرداری ، خیانت در امانت ، توهین ، جعل ، ضرب و جرح و.. به وقوع بپیوندد. وکیل حقوقی پردیس بیان میکند دعاوی کیفری ملکی که عموما در زمینه املاک و مستغلات میباشد از جمله دعاوی است که در جهت حفظ حقوق اشخاص در محاکم دادگستری طرح میشود و قانون آنها را جرم انگاری نموده است. قواعد صلاحیت مربوط به نظم عمومی بوده و مقررات مربوط به آن در جهت اعمال صحیح عدالت قضایی وضع شده است و توافق برخلاف آن توسط اصحاب دعوا پذیرفته نمیباشد. وکیل حقوقی شهریار میگوید پیچیدگی قوانین و رویه های مختلف محاکم قضایی، عدم اطلاع از قوانین و مقررات آیین دادرسی، مواعد و زمان ها، نحوه طرح دعاوی کیفری ، نحوه نگارش شکوائیه، نحوه نگارش لایحه دفاعیه و.. دریافت مشاوره حقوقی و اعطای وکالت به وکیل حقوقی متخصص دعاوی کیفری را ضروری مینماید.
نویسنده: محمدصادق محمدی ارجمند، دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.