هر شخصی اعم از حقیقی و حقوقی ممکن است برای انجام امور مالی، غیر مالی یا اعتباری خود از جمله انعقاد قرارداد و هر نوع عمل حقوقی دیگر، اقدام به انعقاد عقد وکالت نماید و به موجب سندی دیگری را نایب خود قرار دهد، به این سند وکالت نامه گفته میشود. حال در این پژوهش میخواهیم به انواع وکالتنامه، وکالت نامه کاری و مواردی در این خصوص بپردازیم.
انواع وکالتنامه
وکالت به انواع زیر تقسیم می شود:
۱. وکالت عام، در این نوع وکالت نامه، حدود اختیارات وکیل به صورت گسترده و برای همه امور موکل می باشد یعنی در واقع در وکالت عام، موکل به داشتن همه اختیار های وکیل تصریح میکند، در اصطلاح به این نوع وکالت نامه، وکالت تام الاختیار نیز گفته می شود.
۲. وکالت خاص، در این نوع وکالت، موضوع معینی در عقد وجود دارد و حدود اختیارات وکیل در وکالتنامه محدود به همان موضوع خاص میباشد و راجع به همه امور موکل نیست. برای مثال، در وکالت نامه به وکیل اختیار فروش یک واحد آپارتمان معین داده می شود که در این صورت وکیل خارج از حدود وکالتنامه نمی تواند اقدام کند.
۳. وکالت مطلق، در این نوع وکالت نامه، اختیارات وکیل مطلق و بدون قید گذاشته می شود، بر اساس ماده ۶۶۱ قانون مدنی، ” در صورتی که وکالت مطلق باشد فقط مربوط به اداره کردن اموال موکل خواهد بود. ” این ماده ناظر به وکالت مطلق است نه عام، در واقع، وکالت ممکن است ناظر به مال معین باشد ولی اختیار وکیل در آن، مطلق و بدون قید گذارده شود، اما وکالت در این خصوص عام نیست. در مقابل در جایی که فردی، دیگری را برای تمام امور خود و نسبت به هر تصرفی که لازم باشد وکیل خود کند، وکالت عام است ولی مطلق نیست.
۴. وکالت مقید، در این نوع وکالت نامه، اختیارات وکیل مطلق نیست و مقید به قیدی است، برای مثال، به وکیل اختیار اجاره ملکی داده می شود که در این صورت وکیل حق فروش ملک را ندارد.
در تنظیم انواع وکالتنامه، وکیل پاکدشت، تخصص و آمادگی لازم را دارا می باشد.
وکالتنامه کاری
در این نوع وکالت نامه، فرد برای انجام امور اداری خود که مربوط به دادگاه نمی باشد، دیگری را نایب خود قرار می دهد، برای مثال، وکالت در فروش ملک، وهر امر اعتباری که قابلیت اعطای نیابت را داشته باشد، این نوع وکالت نامه ممکن است هم به صورت رسمی تنظیم شود که در این صورت باید هر دو آن ها به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و هم به صورت عادی تنظیم شود که اعتبار سند رسمی بیشتر است.
موسسه حقوقی زعفری با همکاری وکلای متخصص، آمادگی لازم جهت مشاوره حقوقی و قبول پرونده را دارا می باشد.
وکالتنامه قضایی
این نوع وکالت نامه به وکیل دادگستری و جهت طرح دعوی و دفاع در مراجع قضایی اعطا می شود که نیاز به داشتن پروانه وکالت، علم و دانش حقوقی می باشد. وکیل پاکدشت با داشتن موارد فوق، می تواند با مشاوره حقوقی، موثر واقع شود.
وکالتنامه الکترونیکی
در خصوص وکالت نامه قضایی، دیگر از روش سنتی یا همان کاغذی استفاده نمی شود. در واقع با راه اندازی قرارداد وکالت الکترونیکی، جز در موارد استثناء شده در قانون، وکالت نامه کاغذی در مراجع قضایی، اعتباری ندارد. در این نوع وکالت نامه، همه مواردی که باید در متن وکالت نامه قید شود از جمله موضوع وکالت، حدود اختیارات وکیل، امضاء وکیل و موکل و… در آن تعریف شده است، ازجمله مزایای این نوع وکالتنامه این است که امکان جعل وکالت نامه و محتویات آن ازجمله حدود اختیارات وکیل، امضاء موکل و… وجود ندارد.
نتیجه
وکیل حقوقی مقرر می دارد وکالتنامه سندی است که به موجب آن، شخصی دیگری را در امور مربوط به خود نایب خود قرار می دهد. وکالت شامل عام، خاص، مطلق و مقید می باشد که از نظر آثار، با هم تفاوت دارند. این سند ممکن است رسمی یا عادی باشد ولی در مواقعی مثل جایی که موضوع وکالت، انتقال مال غیر منقولی باشد که سابقه ثبتی دارد، وکالت نامه باید رسمی باشد.
نویسنده: امیر نژاد محمدی، کارشناس ارشد حقوق خصوصی، وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.