امروزه با توسعه اقتصاد و به تبع آن زندگی مدنی و شهرنشینی و متعاقبا ایجاد مشکلات اجتماعی و فاصله طبقاتی که روز به روز در حال گسترش است، متاسفانه شاهد بروز جرائمی از قبیل زورگیری، اخاذی، سرقت و… چه در بستر محیط زندگی اشخاص و یا در فضای مجازی هستیم. لذا در این مقاله، کوشش شده است که یکی از جرائم مبتلابه اجتماعی، یعنی زورگیری و مجازات زورگیری و چگونگی مراحل شکایت از زورگیری مورد بررسی قرار گیرد.
تعریف جرم زورگیری
وکیل حقوقی میگوید، زورگیری به معنای به دست آوردن،گرفتن و به غارت بردن مال یا هر چیز از دیگری، با توسل به اجبار و اعمال خشونت آمیز، بدون رضایت وی میباشد.
شرایط تحقق جرم زورگیری
وکیل حقوقی پاکدشت بیان میکند که برای تحقق جرم زورگیری و به تبع آن، مجازات زورگیری، باید شرایط زیر حاکم باشد:
۱-ایجاد فشار و اعمال خشونت آمیز و تهدید از سمت زورگیر
۲-تسلیم مال توسط خود صاحب مال، از روی فشار و نارضایتی
۳-شخص زورگیر ممکن است بجز دریافت مال یا پول، شخص را وادار به انجام کاری بدون رضایت درونی و با توسل به زور نماید.
اگر چنانچه در خصوص شرایط تحقق جرم زورگیری و مجازات زورگیری و مراحل شکایت زورگیری سوال یا ابهامی دارید میتوانید از وکیل حقوقی در موسسه حقوقی زعفری رحقی، مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
تفاوت جرم اخاذی و زورگیری
وکیل حقوقی رودهن میگوید اخاذی عبارت است از گرفتن مال یا هرچیز از دیگری، از طرق غیر قانونی، حال اگر این طرق، توسل به زور و خشونت باشد، عنوان زورگیری، به آن اطلاق میشود. به نظر وکیل شهریار، زورگیری، در حقیقت، یکی از انواع اخاذی است که از طریق اعمال خشونت آمیز انجام میشود.
تفاوت جرم زورگیری با سرقت
وکیل حقوقی پیشوا، اعلام مینماید که سرقت، یعنی دزدیدن، برداشتن و ربودن مال متعلق به دیگری، توسط سارق، به طوری که در برخی از موارد، قربانی و صاحب مال، از این قضیه بیخبر است و اگر هم خبر داشته باشد، این شخص سارق است که مال را می رباید. در صورتی که به گفته بهترین وکیل پاکدشت، در زورگیری و اخاذی، خود افراد، به دلیل ترس و تهدید و اجبار شخص زورگیر، مال را تحویل او میدهند و یا عملی را برای زورگیر انجام میدهند. در حالی که نسبت به این موضوع، اگاهی کامل دارند.
مجازات زورگیری در قانون مجازات اسلامی
بهترین وکیل دماوند در یک موسسه حقوقی، بیان میکند که برای جرم زورگیری، مجازات خاصی، تحت عنوان مجازات زورگیری، در قانون مجازات اسلامی، پیش بینی نشده است. ولذا، باتوجه به مؤلفههایی همچون شرایط، ابزار و میزان تهدید حاصل از جرم زورگیری، مجازات زورگیری، ذیل یکی از مواد قانون مجازات اسلامی، مورد بررسی قرار میگیرد:
الف)طبق ماده ۶۶۹ قانون مجازات(تعزیرات)، هرگاه شخصی، دیگری را به هر نحو، تهدید به قتل یا ضررهای نفسی، شرافتی یا مالی کرده و یا به افشای سرّی، نسبت به خود و بستگان او کند، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و حبس از یک ماه تا یک سال، محکوم میگردد.
ب)طبق ماده ۶۱۷ قانون مجازات اسلامی(تعزیرات)، هرکس به وسیله چاقو و یا هرنوع اسلحه(اعم از سرد یا گرم)، تظاهر به قدرتنمایی کند، و یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد و یا با کسی گلاویز شود، در صورتی که از مصادیق محاربه نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و حبس از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم میگردد.
ج)طبق ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی، هرگاه شخص زورگیر برای رسیدن به مقاصد خود، دست به اسلحه (اعم از گرم یا سرد) ببرد، در حالی که این امر، باعث ترساندن مردم و ایجاد ناامنی در محیط گردد، تحت عنوان محارب قرار میگیرد و مجازاتش اعدام است.
مراحل شکایت از زورگیری
یک وکیل متخصص در امورکیفری، در موسسه حقوقی زعفری رحقی در پاکدشت، میگوید: برای پیگیری شکایت و مجازات جرم زورگیری، بهتر است به همراه یک وکیل متخصص کیفری، به یکی از دو روش زیر عمل کنید:
۱-مراجعه به کلانتری محل وقوع جرم و یا مراجعه مستقیم به دادسرای محل وقوع جرم زورگیری و تقدیم دادخواست یا اعلام شفاهی وقوع جرم زورگیری.
۲-مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ثبت شکایت کیفری جرم زورگیری
راههای اثبات جرم زورگیری
وکیل حقوقی پردیس، بیان میکند که با ارجاع پرونده به دادسرا، تحقیقات مقدماتی شروع میشود که میتوان، هر یک از ادلهی زیر را، جهت روشن شدن و تسریع در امور رسیدگی کیفری ارائه نمود:
۱- اقرار متهم
۲-شهادت دو شاهد حاضر در محل وقوع جرم
۳-امارات و قرائن و موارد کمککننده، که موجب علم قاضی میگردد. از قبیل: فیلم دوربین مدار بسته در محل زورگیری،فیلمهای گرفته شده توسط سایر افراد حاضر در صحنه وقوع جرم، پیامک های ارسالی از طرف شخص متهم، اظهارات مطلعین و گزارش ماموران انتظامی و …
وکیل کیفری پاکدشت، اعلام میکند: دادگاه صالح، جهت رسیدگی به این جرم، دادگاه عمومی میباشد که بهتر است برای طی مراحل شکایت از جرم زورگیری، اثبات جرم زورگیری و مجازات شخص زورگیر، که کاری کاملا تخصصی است، از کمک وکیل متخصص در امور کیفری استفاده نمایید.
وکلا و مشاوران حقوقی موسسه حقوقی زعفری رحقی، آماده ارائه خدمات، در تمامی زمینه های حقوقی، به خصوص در زمینه جرم زورگیری و چگونگی پیگیری و مجازات زورگیری میباشند.
نتیجهگیری
در نهایت، وکیل کیفری پاکدشت اعلام مینماید که:
در قانون مجازات اسلامی، نص خاصی، در ارتباط با جرم زورگیری یا مجازات زورگیری وجود ندارد و جرمی تحت این عنوان در قانون مجازات اسلامی تعریف نشده است. لذا، در حالت عادی، میبایست، جرم زورگیری را تحت ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی در نظر گرفت، که مجازات آن ۷۴ ضربه شلاق و حبس از یک ماه تا یک سال میباشد و هرگاه وقوع جرم زورگیری همراه با به کارگیری سلاح باشد، طبق ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی، به ۷۴ ضربه شلاق و حبس از ۶ ماه تا ۲ سال، محکوم میگردد. البته در صورتی که وقوع جرم، موجب ناامنی و ارعاب در محیط گردد، محاربه و مجازات آن، اعدام میباشد.
نویسنده: سید زهیر موسوی زاده، کارشناس حقوق، وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.