طلاق غیابی و همه چیز در مورد آن
وقتی صحبت از طلاق میشود، اغلب تصویری از دو نفر در یک جلسه دادگاه به ذهن میرسد که برای پایاندادن به زندگی مشترکشان تلاش میکنند. اما گاهی شرایطی پیش میآید که یکی از زوجین امکان حضور در دادگاه را ندارد. در این شرایط، طلاق غیابی بهعنوان راهی برای انحلال قانونی ازدواج در نظر گرفته میشود.
در این مقاله، قصد داریم به طور جامع به موضوع طلاق غیابی بپردازیم. با ما همراه باشید تا ببینیم این نوع طلاق چیست، چه شرایطی برای آن وجود دارد، مراحل قانونیاش کدام است و چه آثار حقوقی و مالی بر زندگی طرفین خواهد داشت.
با مشورتگرفتن از وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری با خیال آسوده به مراجع قضایی بروید.
طلاق غیابی چیست؟
وکیل پاکدشت بیان میکند که طلاق غیابی نوعی از طلاق است که در آن یکی از زوجین (خواهان) بدون حضور همسرش (خوانده) در دادگاه، تقاضای طلاق میدهد و دادگاه در غیاب خوانده، حکم طلاق را صادر میکند. اما شرایط طلاق غیرحضوری به چه صورت است؟
عدم حضور خوانده در جلسات دادگاه: خواهان باید با ارائه دلایل و مدارک، عدم حضور خوانده در جلسات دادگاه را اثبات کند.
ابلاغ صحیح دادخواست به خوانده: خوانده باید به طور صحیح از طریق ابلاغیه دادگاه، از زمان و مکان جلسات دادگاه مطلع شده باشد.
عدم ارائه لایحه دفاعیه از سوی خوانده: خوانده باید در فرصت قانونی، لایحه دفاعیه خود را به دادگاه ارائه دهد. در غیر این صورت، دادگاه میتواند به نفع خواهان حکم صادر کند
مراحل طلاق غیابی شامل چیست؟
وکیل تهران مراحل طلاق غیابی را بدین شرح اعلام میکند:
ارائه دادخواست طلاق: خواهان باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست طلاق غیابی را به همراه مدارک و مستندات لازم، ارائه دهد.
تعیین وقت رسیدگی: پس از بررسی دادخواست توسط شعبه مربوطه در دادگاه خانواده، وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ میشود.
رسیدگی به دعوی: در جلسه رسیدگی، خواهان به بیان دلایل و مدارک خود برای طلاق میپردازد.
صدور حکم: در صورت اثبات عسروحرج و احراز شرایط قانونی، دادگاه حکم طلاق غیابی را صادر میکند.
طلاق غیابی توسط زن
وکیل شهرقدس میگوید: بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، درصورتیکه خوانده یا وکیل یا قائممقام او در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشند و به طور کتبی لایحه نفرستاده باشند و اخطاریه دادگاه، ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم صادر شده در دادگاه، حکم غیابی است. طلاق غیابی نیز از این امر مستثنی نیست؛ به این معنا که درصورتیکه زن در دادگاه تقاضای طلاق داده باشد و مرد یا وکیل او در دادگاه حاضر نبوده و به طور کتبی از خود دفاع نکرده باشند و اخطاریه دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم طلاقی که علیه مرد صادر میشود، حکم طلاق غیابی است که برای استعلام آن میتواند به سامانه استعلام طلاق غیابی با کد ملی مراجعه نماید.
حکم طلاق غیابی از سوی زن، طرف مدت بیست روز از سوی مرد قابل واخواهی است.
شرایط طلاق غیابی از سوی زن
وکیل ملارد میگوید: بر اساس قانون، اصولاً اختیار طلاق در دست مردان است. به همین دلیل است که زنان صرفاً در شرایطی میتوانند از شوهر خود طلاق بگیرند که دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه کنند. طلاق غیابی هم از این امر مستثنی نیست؛ یعنی اینکه طلاق از طرف زن صرفاً در شرایطی امکانپذیر است که زن بتواند دلایل محکمهپسند و قانونی به دادگاه ارائه نمایند. با این شرایط، طلاق غیابی از همسر خارجی نیز امکانپذیر است.
وکیل اسلامشهر اضافه میکند از جمله شرایط طلاق غیابی از سوی زن بر اساس قانون مدنی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1 – در صورتی که زن در زندگی مشترک با عسر و حرج یا سختی غیر متعارف مواجه شود، میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. مصادیق عسر و حرج زن متنوع و مختلف هستند؛ از جمله اعتیاد مرد، ترک زندگی خانوادگی، ضرب و شتم زن یا هر نوع سوء رفتار با زن و ابتلای به بیماریهای صعب العلاج. در چنین شرایطی، اگر مرد در دادگاه حاضر نشود، دادگاه میتواند حکم طلاق غیابی زن را صادر نماید.
2- اگر مرد در طول مدت چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد، زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و در این صورت، دادگاه پس از طی مراحل قانونی (نشر آگهی)، حکم طلاق غیابی زن را صادر میکند.
3 – در صورتی که مرد در طول مدت شش ماه به همسر خود نفقهای نپرداخته باشد، زن میتواند به دادگاه رجوع کرده و نفقهاش را مطالبه نماید. اگر با وجود صدور حکم پرداخت نفقه، باز هم مرد به همسر خود نفقهای ندهد و یا از پرداخت نفقه ناتوان باشد، دادگاه میتواند به تقاضای زن حکم طلاق را صادر کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد طلاق غیابی از طرف زن کارشناسان و وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری نیز آمادهاند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی مؤسسه حقوقی زعفری به سوالات شما عزیزان پیرامون طلاق غیابی از طرف زن پاسخ دهند.
شماره تماس مؤسسه حقوقی زعفری 36034021-021
طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد؟
اگر برای شما هم سؤال است که بدانید طلاق غیابی از طرف زن چقدر طولمی کشد؟
وکیل شورای حل اختلاف جواب میدهد که طلاق غیابی زن از مرد به شرایط مختلفی بستگی دارد. زن برای موفق شدن در پرونده این نوع طلاق شرایطی مثل اثبات مفقودالاثر شدن شوهر، غیبت طولانی مرد و اثبات اثر و هرج را پیشرو خود دارد. تنوع احتمالات هر پرونده طلاق پاسخ به این سؤال را که طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد را سخت میکند.
بهطورکلی داشتن حق طلاق سریعترین راه برای طلاق غیابی و اثبات اثر و هرج طولانیترین راه است. این مدتزمان امکان دارد بین چندین ماه تا بیشتر از یک سال متغیر باشد
طلاق غیابی از طرف مرد
وکیل شهریار جواب میدهد بر طبق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، مرد این حق را دارد که هر وقت که بخواهد، میتواند زن خود را طلاق دهد. در نتیجه رضایت زوجه در طلاق از سمت مرد الزامی نیست و مرد میتواند بدون هیچ مانعی به دادگاه مراجعه کند و درخواست طلاق از زن خود را ارائه دهد. در چنین مواقعی دادگاه میتواند حتی بدون اینکه زن در دادگاه حضور پیدا کند دادخواست طلاق را بررسی کند.
در نتیجه در مواقعی که زوجه یا وکیل او در دادگاه حضور پیدا نکنند و دادخواستی هم ارائه نداده باشند، رأی صادر شده به طلاق، یک رأی غیابی محسوب میشود که به آن طلاق غیابی از سمت مرد میگویند. نکته حائز اهمیت دررابطهبا طلاق غیابی مرد از زن این است که مرد موظف به پرداخت تمام حقوحقوق مالی زوجه بعد از طلاق که شامل اجرتالمثل و مهریه است، میشود.
شرایط طلاق غیابی از طرف مرد
وکیل رودهن شرایط طلاق غیابی از طرف مرد با دیگر انواع روشهای جدایی مثل طلاق توافقی فرق میکند. اگرچه در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران حق طلاق با مرد است، اما مرد باید هر تمام شرایط همه حقوحقوق مالی زن را به او پرداخت کند. این نکته مهم باعث میشود تا اگر حتی زوجه در پروسه طلاق غایب باشد و حضور پیدا نکند، حقوحقوق او ضایع نمیشود. در این بین اجرتالمثل و مهریه از جمله حقوحقوق زوجه در طلاق از سمت مرد محسوب میشود و دادگاه باتوجهبه شرایط بین زن و شوهر به این مسائل رسیدگی میکند.
طلاق غیابی از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
اگر برای شما هم سؤال است که بدانید طلاق غیابی از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
وکیل دماوند پاسخ میدهد، مدتزمان طلاق غیابی از سمت مرد، به نظر زوجه نیز بستگی دارد. به طور مثال هنگامی که رأی طلاق به زن فرستاده و ابلاغ میشود، او به مدتزمان ۲۰ روز وقت دارد تا به رأی صادر شده از سمت دادگاه اعتراض کند و درخواست فرجامخواهی دهد.
همچنین بعد از سپریشدن این زمان هم زن میتواند با درخواست تجدیدنظر، پروسه طلاق را طولانیتر کند. این مدتزمان میتواند بین ۳ ماه تا ۱ سال طول بکشد. اما اگر زوجه اعتراضی به رأی دادگاه ارائه ندهد، این مدتزمان بسیار کوتاه است.
مؤسسه حقوقی زعفری با ایجاد شبکهای از بهترین وکلای حرفهای در سراسر کشور، آمادگی دارد نسبت به ارائه مشاوره حضوری، غیرحضوری، آنلاین و نیز قبول وکالت در خصوص تمامی دعاوی حقوقی و کیفری اقدام نماید.
مدارک لازم برای طلاق غیابی چیست؟
به گفته وکیل لواسان مدارک لازم به شرح زیر است:
سند رسمی ازدواج
اصل شناسنامه
اصل کارت ملی
آیا در طلاق غیابی مهریه تعلق میگیرد
وکیل قم پاسخ میدهد: دادخواست از طرف زوج: درصورتیکه یک زن دادخواست طلاق غیابی را به دادگاه ارائه دهد و دادگاه به طلاق او رأی دهد، تمام حقوق و حقوق زن در رأی در نظر گرفته میشود. این شامل مهریه و سایر حقوق مربوط به زن میشود، و زوجه ملزم به پرداخت آنها خواهد بود. ازاینرو، زنان حق دارند که در صورت نیاز از طرف زوجه حقوق و مزایای خود را پس از رأی طلاق دریافت کنند.
دادخواست از طرف زوجه: در صورتی که درخواست طلاق غیابی از طرف زوجه باشد و زوج در وضعیت مفقودی قرار داشته باشد، شرایط مهریه کمی پیچیدهتر از حالت عادی خواهد بود. در این موقعیت، امکان مطالبه مستقیم مهریه از طرف زوج مفقود وجود ندارد زیرا مکان و شناسایی وی ناممکن است. اما شرایطی وجود دارد که زوجه بتواند با دخالت دادگاه حق مهریه خود را از اموال و داراییهای زوج دریافت کند.
در صورتی که زوجه از طرف زوج وکالت تامالاختیار برای طلاق داشته باشد، روند طلاق ممکن است به صورت توافقی صورت گیرد که در این صورت، قوانین مربوطه ممکن است متفاوت باشد. در این حالت، قاضی بر اساس بندهای مندرج در وکالتنامه، رأی صادر خواهد کرد
عده طلاق غیابی چقدر است؟
وکیل سمنان میگوید: چون حکم طلاق غیابی در حالات و شرایط متفاوتی صادر میشود، نمیشود بیان کرد که عده ثابتی برای این نوع طلاق وجود دارد؛ چرا که ممکن است گاهی زن عده طلاق نگه دارد، گاهی عده وفات و گاهی با توجه به باردار بودن تا زمان وضع حمل باشد.
سخن پایانی
در نهایت، طلاق غیابی یک فرآیند حقوقی پیچیده است که میتواند بر اساس شرایط مختلف و علت طلاق غیابی انجام شود. شرایط طلاق غیابی از سوی مرد و زن متفاوت بوده و تحت قوانین مشخصی انجام میشود. این نوع از طلاق ممکن است مدت زمانی معینی به طول بیفتد و نیاز به رسیدگی دادگاه دارد. از آنجایی که طلاق غیابی اثرات حقوقی و اجتماعی زیادی دارد، مهم است که افراد ازآنجاییکه مناسب را جلب کنند و شرایط خاص پروندهشان را در نظر بگیرند. این فرآیند میتواند برای افرادی که به دلایل مختلفی به این اقدام نیاز دارند، یک راهکار مناسب باشد اما نیاز به شناخت دقیق قوانین و شرایط مربوطه دارد تا از انجام صحیح و موفقیتآمیز طلاق غیابی اطمینان حاصل شود در این مسیر وکلای متخصص و مجرب مؤسسه حقوقی زعفری میتواند کمک حال شما عزیزان باشد.
نویسنده: موسی رضایی، کارشناس حقوق ، وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.