اگر تا به حال در کار خرید و فروش ملک وارد شده یا به نوعی با ساخت و ساز آپارتمان سر و کار داشته باشید حتما نام پلاک ثبتی را شنیدهاید در واقع پلاک ثبتی بخشی از شناسنامه ملک است ممکن است پرسیده شود که اساسا پلاک ثبتی چیست ؟ پلاک ثبتی در سند تک برگ چیست ؟ استعلام پلاک ثبتی از شهرداری چگونه انجام میشود ؟ در مقاله حاضر ضمن پاسخ به سوالات فوق به برخی از مقررات راجع به پلاک ثبتی اشاره خواهیم کرد.
پلاک ثبتی
پلاک ثبتی اصولا تحت حاکمیت مقررات ثبتی راجع به آپارتمان و املاک موضوع آن قرار میگیرد؛ برای شناسایی اراضی و املاک توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در وهله اول نیاز به ارزیابی محل وقوع و قرارگیری آن میباشد به این علت اراضی موضوع قانون ثبت اسناد و املاک را طبقه بندی و تقسیم میکند. هرچند توصیه اکید می شود برای اطلاع از مقررات راجع به پلاک ثبتی با یک وکیل حقوقی از موسسه حقوقی زعفری رحقی مشورت کنید اما برای آشنایی شما در این مقاله به نکات ضروری و حقوقی لازم که باید در خصوص پلاک ثبتی به آن دقت کنید اشاره می شود.
پلاک ثبتی چیست ؟
همانطور که بیان شد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای شناسایی قطعات زمین و اراضی در ابتدای امر به ارزیابی محل قرارگیری ملک مورد نظر میپردازد چراکه به راحتی بتواند قطعههای بزرگ را تقسیم نماید از این رو از پلاک های ثبتی استفاده میکند. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند معمولا طبقه بندی این گونه اراضی به وسیله استان ها شروع و از بخشها به واحدهای کوچکتر تبدیل میگردد. نکته دیگر اینکه به قطعات کوچکتری که در مرحله ثبت اراضی مورد شناسایی، ارزیابی میگردد قطعه اصلی گفته میشود. وکیل حقوقی ادامه میدهد در واقع سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای قطعات زمین مزبور، شماره کد شناسایی ثبت میکند که اصطلاحا به آن شماره پلاک اصلی میگویند همچنین قطعات اصلی مورد اشاره به قطعات فرعی و حتی تحت شرایطی به قطعات کوچکتر دسته بندی میشوند.
با توجه به پیچیدگی های قانونی که در پلاک ثبتی وجود دارد، پیشنهاد میشود از وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر در این زمینه مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
پلاک ثبتی در سند تک برگ
وکیل حقوقی بیان میکند: که پلاک ثبتی در سند تک برگ به پلاک اصلی و پلاک فرعی تقسم میشود که از جمله مشخصههای بارز در تعیین موقعیت و محل دقیق قرارگیری ملک در سند تک برگ به شمار میرود. وکیل حقوقی ادامه میدهد همچنین محل وقوع ملک طبق سیستم مختصات UTM مورد برسی قرار گرفته و در کاداستر ثبت میگردد.
پلاک ثبتی در سند تک برگ اصطلاحا همان پلاک اصلی و پلاک فرعی مندرج در سند منگوله دار میباشد که با توجه به مطالب پیش گفته طبق اصلاح اراضی و املاک طبقه بندی و تقسیم شده است و بدین ترتیب برای هر قطعه مادر یک پلاک اصلی و برای هر بخش مورد تقسیم از زمین مادر، پلاک فرعی ثبت میگردد.
امروزه با رشد روزافزون جمعیت موجب طبقه بندی مجدد پلاک های فرعی شد به همین علت پلاک های مزبور ترتیب گذشته را ندارد این موضوع باعث اختلافات بسیاری بر سر ملک گردید از این رو تغییر در سند مالکیت مقدمهای برای بروز شدن سند مالکیت شد که از آن به سند تک برگ یاد میکنند. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر ادامه میدهد این سند، ملک را طبق پلاک ثبتی جانمایی کرده و موقعیت ملک مزبور را بر روی زمین به طور دقیق مشخص میکند. بدین ترتیب برای هر قطعه زمین تنها یک سند مالکیت صادر میشود و مالکیت آن در سیستم کاداستر کشور ثبت میگردد. این موضوع موجب میشود تا صدور سند مورد ثبت توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای اشخاص ثالث امکان پذیر نباشد.
اگر چنانچه در مورد پلاک ثبتی در سند تک برگ سوال یا ابهامی برایتان پیش آمده؛ می توانید از گروه وکلای متخصص در زمینه پلاک ثبتی در سند تک برگ مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
زمین فاقد پلاک ثبتی
یکی از موضوعاتی که بعضا موجب وقوع مشکلاتی برای افراد گردیده است و سبب طرح دعاوی متعددی در محاکم میشود زمین فاقد پلاک ثبتی میباشد در حقیقت قانونگذار به جهت حمایت و تعیین تکلیف اراضی فاقد پلاک ثبتی، قانون تعیین تکلیف ثبتی املاک فاقد سند مصوب ۱۳۹۰ را وضع نموده است. وکیل حقوقی ادامه میدهد بر اساس ماده یک این قانون، برای دریافت سند توسط ساختمانهای احداثی دو شرط لازم است: اول اینکه باید سابقه ثبتی زمین ملک محرز باشد و دوم زمین ملک به نحو غیر قانونی مورد تصرف قرار نگرفته باشد. وکیل حقوقی می گوید طبق ماده ۱۰۹ قانون ثبت اسناد و املاک، هر کس نسبت به ملکی که در تصرف دیگری بوده خود را متصرف قلمداد کرده و تقاضای ثبت کند کلاهبردار محسوب میشود.
قانون ثبت اسناد و املاک ، در ماده ۱۴۷ برای تعیین تکلیف وضعیت ثبتی املاکی که افراد تا سال ۱۳۷۰ برای تنظیم سند با موانع قانونی روبه رو بوده است مقرراتی را پیشبینی نموده است. این ماده قانونی بیانگر آن است که هرگاه میان مالک و متصرف ملک توافقی مبنی بر ادامه تصرف مزبور حاصل گردد و این موضوع توسط کارشناس اداره ثبت احراز گردد؛ عملیات ثبتی به دستور رئیس اداره ثبت ادامه خواهد یافت و سند مالکیت به نام متصرف ملک صادر میشود.
همچنین اگر چنانچه در زمان انتقال ملک میان متصرف و مالک مشاعی توافقی حاصل شود پس از انجام عملیات ثبتی از قبیل کارشناسی ملک مزبور توسط کارشناس منتخب اداره ثبت و تهیه نمودن نقشه ملک و مشخص شدن قطعه مورد تصرف از پلاک ثبتی و سایر شرایط قانونی که در این ماده به آن اشاره شده است به دستور رئیس اداره ثبت محل وقوع ملک، حدود مالکیت و حقوق ارتفاقی ملک مشاعی تعیبن میگردد. در این حالت سند مالکیت مشاعی برای مالک ملک مشاعی صادر خواهد شد.
گاهی ممکن است که متصرف ملک نتواند مالکیت خود را بر ملک اثبات نماید در این صورت پرونده به هیئت حل اختلاف موضوع ماده ۲ قانون ثبت اسناد و املاک ارسال میگردد هیئت مذکور با در نظر داشتن کلیه جوانب اعم از سبق تصرف خواهان پلاک ثبتی ، توافق طرفین و بلامعارض بودن ادعای مزبور به موضوع رسیدگی خواهد نمود. هیئت موضوع ماده ۲ در صورت احراز این موارد جهت صدور سند مالکیت، مراتب را به اداره ثبت محل وقوع ملک اعلام میکند.
همچنین در صورتی که متصرف ملک با در اختیار داشتن سند مالکیت عادی درخواست صدور سند رسمی را مینماید موضوع جهت رسیدگی به هیئت حل اختلاف موضوع ماده ۲ همین قانون ارسال میگردد و پس از آنکه مالکیت متصرف بر ملک مزبور احراز گردد؛ اداره ثبت بایستی ملک را در دو نوبت به فاصله ۱۵ روز آگهی کند در این حالت اگر چنانچه ظرف دو ماه از تاریخ انتشار اولین آگهی به مالکیت ملک مورد اشاره اعتراض گردد یا به عبارتی مدعی معارضی پیدا شود مانند آنکه برای یک ملک دو سند عادی صادر شده باشد یا شخص مالکیت خود را به دلیل سبق تصرف خود بر ملک ادعا کند و یا حتی ادعای جعل انکار و تردید در مورد سند مزبور مطرح گردد و… در چنین حالتی معترض به دادگاه صلاحیت دار هدایت میگردد و ادامه عملیات ثبتی منوط به ارائه حکم قطعی از دادگاه میباشد و اگر اعتراضی واصل نگردد برطبق مقررات قانونی، اداره ثبت مبادرت به صدور سند مالکیت مینماید.
استعلام پلاک ثبتی زمین کشاورزی
گاهی معاملات ملکی و خرید زمین کشاورزی ممکن است نگرانیهایی را به وجود آورد چه آنکه سند تک برگی پس از خریداری یک زمین بدون اطلاعات قبلی راجع به صحت و اعتبار آن به دست آید در اینجا سوال میشود که اساسا چگونه میتوان از اعتبار سند مزبور مطلع شد ؟
امروزه روش های متفاوتی برای استعلام پلاک ثبتی زمین کشاورزی روی کار آمده است در این حالت افراد میتوانند با استفاده از شناسه یکتای استعلام یا کد پیگیری سند مالکیت نسبت به استعلام پلاک ثبتی زمین کشاورزی اقدام نمایند بدین جهت بایستی افراد به سامانه استعلام الکترونیکی ملک یا سامانه ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه نموده و از اعتبار پلاک ثبتی زمین کشاورزی خود اطمینان حاصل کنند.
وکیل حقوقی بیان می کند برای استعلام پلاک ثبتی زمین کشاورزی افراد میتوانند به صورت غیرحضوری و با استفاده از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس ssaa.ir نسبت به استعلام وضعیت صدور سند و و اعتبار آن اقدام کنند.
موسسه حقوقی زعفری رحقی بهترین وکیل حقوقی را در اختیار شما قرار می دهد، شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه استعلام پلاک ثبتی زمین کشاورزی ، استعلام پلاک ثبتی از شهرداری و مقررات مربوط به پلاک ثبتی با استفاده از شماره های موجود در سایت، مشاوره حقوقی تخصصی دریافت نمایید.
استعلام پلاک ثبتی از شهرداری
از جمله موضوعاتی که در زمان انتقال رسمی ملک یا زمین مورد نظر واقع میشود، استعلام هایی است که باید از شهرداری اخذ گردد وکیل حقوقی میگوید در حقیقت برای استعلام پلاک ثبتی از شهرداری ، فروشنده باید به وسیله گواهی صادره از دفاتر اسناد رسمی و مراجعه به شهرداری نسبت به پرداخت بدهیها و جریمههای ناشی از پروانه ساختمانی، عوارض نوسازی برای ساختمان و زمین و هزینههای مربوط به جمع آوری زباله و … اقدام نماید.
نویسنده: محمدصادق محمدی ارجمند، دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.