امروزه با گسترش صنعت و توسعه کارگاه ها موجب گشته تا افراد به منظور نظم بخشیدن به روابط کاری خود با دیگران مبادرت به تنظیم قرارداد کار نمایند. نمونه قرارداد کار از اوصاف و شرایط ویژهای برخوردار است که عدم رعایت آن در نمونه قرارداد کار گاه موجب بی اعتباری و بطلان قرارداد میگردد. از این رو در مقاله حاضر ضمن بیان اوصاف مزبور به مقررات راجع به نمونه قرارداد کار اشاره کردهایم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید
متن قرارداد کاری ساده
در تنظیم متن قرارداد کاری ساده نکات بسیار زیادی وجود دارد که نباید از آن غافل شد من جمله محل انجام کار، نوع کار یا حرفه و وظیفه کارگر، تاریخ و مدت قرارداد کار، شرایط فسخ قرارداد کار و… میباشد که اهمیت کمک گرفتن از وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر در هنگام نوشتن متن قرارداد کاری ساده را دوچندان مینماید اما برای آشنایی شما از مقررات قانون کار و همچنین نحوه تنظیم متن قرارداد کاری ساده به ذکر نکاتی میپردازیم.
طرفین قرارداد کار که همان کارگر و کارفرما است بایستی معلوم باشند و مشخصات دقیق آنان در متن قرارداد کاری ساده درج گردد. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند مدت قرارداد کار از جمله موارد مهمی است که نوع قرارداد کار را مشخص میکند از این رو ذکر مدت قرارداد بایستی در متن قرارداد کاری ساده منعکس شود. در تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار اشاره شده است در کارهایی که طبع آنها جنبه مستمر دارد، در صورتی که مدتی در قرارداد ذکر نشود، قرارداد دائمی تلقی میشود. وکیل حقوقی متخصص بیان میکند از دیگر مواردی که بایستی در متن قرارداد کاری ساده لحاظ شود مبلغ حق السعی یا همان دستمزد برای کارگر است. در این خصوص باید گفت که دستمزد قراردادی یا مبلغ حق السعی چیزی جدای از اضافه کاری و حقوقی است که به موجب قانون به کارگر پرداخت میشود مانند حق عائله مندی، حق مسکن و..
موسسه حقوقی زعفری با همکاری وکیل حقوقی متخصص آمادگی ارائه مشاوره حقوقی و اعلام وکالت در زمینه تنظیم نمونه قرارداد کار و متن قرارداد کاری ساده را دارا میباشد.
همچنین نوع کار یا حرفه و وظیفهای که کارگر باید به آن اشتغال یابد در نمونه قرارداد کار قید میشود. وکیل حقوقی در یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند از موارد دیگری که باید در متن قرارداد کاری ساده درج شود تاریخ انعقاد قرارداد کار میباشد چراکه تاریخ مزبور مبدا و شروع رابطه قراردادی محسوب شده و از آن زمان حقوق و تعهدات بر کارگر و کارفرما بار میگردد، اگر چنانچه قرارداد کار موقت باشد پس از پایان مدت، قرارداد پایان میپذیرد. وکیل حقوقی ادامه میدهد ماده ۲۴ قانون کار اشاره میکند در صورت خاتمه قرارداد کار، کار معین یا مدت موقت، کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد، یک سال یا بیشتر، به کار اشتغال داشته است برای هر سال سابقه، اعم از متوالی یا متناوب بر اساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت نماید.
تعیین محل انجام کار نیز از جمله موارد مهمی است که باید در نمونه قرارداد کار آورده شود چرا که ماده ۱۵۲ قانون کار بیان میکند در صورت دوری کارگاه و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی، صاحب کار باید برای رفت و برگشت کارکنان خود وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنان قرار دهد.
قرارداد کارگر و کارفرما
به منظور سامان بخشیدن در روابط کارگر و کارفرما قراردادی تحت عنوان قرارداد کار میان آنان منعقد میگردد. این قرارداد دارای خصوصیاتی است که تا حدی به آن اشاره کردیم.
قانون کار مصوب ۱۳۶۹ مقرراتی را به جهت حمایت از طرفین قرارداد کار وضع نموده است که در انعقاد این قرارداد مفید واقع میگردد. وکیل حقوقی میگوید ازجمله این مقررات ساعت کار، بیمه، دستمزد، تعطیلات کارگر، مرخصی کارگر، حق مسکن و بن کارگری، حق اولاد و.. میباشد. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند برای آنکه قرارداد کارگر و کارفرما به نحو صحیح بسته شود بایستی شرایط اساسی نمونه قرارداد کار که در ماده ۹ قانون کار به آن اشاره شده است رعایت گردد این شرایط عبارتند از: الف – مشروعیت مورد قرارداد ب – معین بودن موضوع قرارداد ج – عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر. وکیل حقوقی همچنین بیان میکند قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد:
الف – نوع کار یا حرفه یا وظیفهای که کارگر باید به آن اشتغال یابد
ب – حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن
ج – ساعات کار، تعطیلات و مرخصیها
د – محل انجام کار
ه – تاریخ انعقاد قرارداد کار
و – مدت قرارداد، چنانچه کار برای مدت معین باشد
ز – موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.
ح- شرایط و نحوه فسخ قرارداد (در مواردی که مدت تعیین نشده است)
ساعت کار در قرارداد کار
یکی از مسائل مهم که کارگران همواره با آن مواجه میشوند مساله ساعت کار است. وکیل حقوقی متخصص میگوید ممکن است پرسیده شود که آیا ساعت کار کارگران ثابت است یا امکان تغییر آن نیز با توافق طرفین قرارداد کار وجود دارد ؟ در پاسخ باید گفت که طبق ماده ۵۱ قانون کار ساعات کار کارگران در شبانه روز نباید از ۸ ساعت تجاوز نماید. وکیل حقوقی بیان میکند اما برخی از مشاغل هستند که به تناسب حجم کاری ممکن است میزان ساعت کار آنان تغییر پیدا کند که در این مورد تبصره همین ماده بیان میکند کارفرما با توافق کارگران میتواند ساعات کار را در بعضی از روزهای هفته کمتر از میزان مقرر و در بقیه روزها اضافه بر این میزان تعیین نماید به شرط آنکه مجموع ساعات کار هر هفته از ۴۴ ساعت تجاوز نکند.
اگر چنانچه در خصوص قرارداد کارگر و کارفرما ، نمونه قرارداد کار و مقررات مربوط به آن سوال یا ابهامی دارید میتوانید از وکیل حقوقی متخصص در موسسه حقوقی زعفری رحقی مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
بیمه در قرارداد کار
به تجویز ماده ۱۴۸ قانون کار ، کارفرما موظف است طبق قانون تامین اجتماعی ، کارگران واحد خود را بیمه نماید. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند در اینجا باید گفت که قانون کار از قوانین مربوط به نظم عمومی است و تحت هر شرایطی حق بیمه کارگر باید پرداخت گردد. وکیل حقوقی همچنین ادامه میدهد براساس ماده ۳۱ قانون کار چنانچه خاتمه نمونه قرارداد کار به لحاظ از کارافتادگی کلی و یا بازنشستگی کارگر باشد، کارفرما باید بر اساس آخرین مزد کارگر به نسبت هر سال سابقه خدمت حقوقی به میزان ۳۰ روز مزد به وی پرداخت نماید. این وجه علاوه بر مستمری از کارافتادگی و یا بازنشستگی کارگر است که توسط سازمان تأمین اجتماعی پرداخت میشود.
شرایط فسخ قرارداد کار
شرایط و نحوه فسخ نمونه قرارداد کار در مواردی که مدت تعیین نشده است از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا درج این شرایط ضامن احقاق حق طرفین قرارداد کار میباشد.
فسخ نمونه قرارداد کار میتواند به دو صورت در قرارداد آورده شود اول اینکه طرفین میتوانند شرط فاسخی را که به موجب آن قرارداد منفسخ میگردد تعیین نمایند مانند اینکه توافق کنند در صورت عدم پرداخت حقوق و مزایای قانونی به مدت سه ماه متناوب، قرارداد کار به صورت خودکار منفسخ گردد و یا اینکه کارگر و کارفرما با توافق یکدیگر حق فسخی را در متن قرارداد کاری ساده پیشبینی کنند به عنوان مثال در صورت ورود هرگونه آسیب یا خسارت به ادوات و تجهیزات کارگاه از سوی کارگر، کارفرما اختیار فسخ نمونه قرارداد کار را داشته باشد. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر بیان میکند نکته دیگر اینکه درج شرایط فسخ درنمونه قرارداد کار ویژه قرارداد کار دائمی است و مطابق ماده ۲۵ قانون کار هرگاه قرارداد کار برای مدت موقت و یا برای انجام کار معین، منعقد شده باشد هیچ یک از طرفین به تنهایی حق فسخ آن را ندارد.
موسسه حقوقی زعفری رحقی با در اختیار داشتن بهترین وکیل حقوقی و وکیل پایه یک در زمینه تنظیم متن قرارداد کاری ساده و اختلافات ناشی از نمونه قرارداد کار، میتواند در این امر مشاوره حقوقی و قبول وکالت شما را همواره یاری رساند.
نمونه قرارداد کار
۱_ مشخصات طرفین
کارفرما / نماینده کارفرما:
آقای / خانم / شرکت ………….. فرزند ……….. شماره شناسنامه / شماره ثبت …………. به نشانی …………………………
کارگر:
آقای / خانم …………… فرزند …………… متولد ……….. شماره شناسنامه …………….. شماره ملی …………… میزان تحصیلات …………….. نوع و میزان مهارت ……………….. به نشانی …………………….
۲_ نوع قرارداد
دائم …….. موقت …….. مدت قرارداد …….. کار معین……….
۳_ نوع کار یا حرفه یا حجم کار یا وظیفهای که کارگر به آن اشتغال مییابد ………………………………
۴_ محل انجام کار ………………..
۵_ ساعت کار …………….
۶_ مبلغ حق السعی یا دستمزد
الف) مزد ثابت / مبنا / روزانه / ساعتی …………………… ریال حقوق ماهیانه ……………….. ریال
ب) حق مسکن
پ) بن کارگری
ت) حق اولاد
۷_ حقوق و مزایای کارگر
به صورت هفتگی / ماهانه به حساب شماره ……………………… نزد بانک ……………….. شعبه …………….. توسط کارفرما یا نماینده وی پرداخت میگردد.
۸_ بیمه
به موجب ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرما موظف است کارگر را نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه نماید.
۹_ عیدی و پاداش سالانه
مطابق ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران در کارگاه های مشمول قانون کار مصوب ۱۳۷۰ به ازای یک سال کار معادل شصت روز مزد ثابت / مبنا (تا سقف نود روز حداقل مزد روزانه قانونی کارگران) به عنوان عیدی و پاداش سالانه به کارگر پرداخت میگردد. برای کار کمتر از یک سال میزان عیدی و پاداش و سقف مربوط به نسبت محاسبه خواهد شد.
۱۰_ حق سنوات یا مزایای پایان کار
در هنگام فسخ قرارداد یا خاتمه نمونه قرارداد کار حق سنوات، براساس قانون به کارگر پرداخت میشود.
۱۱_ این قرارداد در تاریخ
روز ………… ماه ………… سال ………… در چهار نسخه تنظیم میشود که یک نسخه نزد کارفرما، یک نسخه نزد کارگر، یک نسخه به تشکل کارگری و یک نسخه نیز توسط کارفرما به اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی محل تحویل میگردد.
نویسنده: محمدصادق محمدی ارجمند، دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.