منو
logo2

معامله معارض

امروزه به دلیل گسترش روابط انسانی و اجتماعی شاهد افزایش معاملات و پیچیدگی قواعد حقوقی ناظر بر آن هستیم یکی از این موارد معامله معارض است که وقوع آن می‌تواند مشکلاتی را برای طرفین معاملات به وجود بیاورد. در این مقاله قصد داریم به طور مختصر به بررسی تعریف معامله معارض، انواع معامله معارض، مقایسه معامله معارض با عناوین مشابه و مجازات معامله معارض بپردازیم:

امروزه به دلیل گسترش روابط انسانی و اجتماعی شاهد افزایش معاملات و پیچیدگی قواعد حقوقی ناظر بر آن هستیم یکی از این موارد معامله معارض است که وقوع آن می‌تواند مشکلاتی را برای طرفین معاملات به وجود بیاورد. در این مقاله قصد داریم به طور مختصر به بررسی تعریف معامله معارض، انواع معامله معارض، مقایسه معامله معارض با عناوین مشابه و مجازات معامله معارض بپردازیم.

معامله معارض

می‌توانید سؤالات خود را از طریق راه‌های ارتباطی اعلام شده در بخش تماس با ما مطرح و پاسخ خود را دریافت کنید.

تعریف معامله معارض

وکیل تهران بیان می‌کند معامله معارض زمانی حادث می‌شود  که فرد مال خود را اعم از منقول (مانند خودرو)  و غیرمنقول (مانند ملک) را به چندین نفر می‌فروشد یا معاملات ناقل دیگری روی آن انجام می‌دهد، در معامله معارض فرد یا افرادی که موضوع معامله را خریداری یا دریافت می‌کنند خریدار مال غیر قلمداد می‌شوند. به بیان ساده‌تر معامله معارض یعنی یک نفر ابتدا عین یا منفعت مال خود را به‌موجب سند رسمی یا عادی به دیگری منتقل کند و بعد از آن دوباره در خصوص همان عین یا منفعت به‌موجب سند رسمی، با شخص دیگری اقدام به معامله نماید.

انواع معامله معارض

وکیل شهرری معامله معارض را در چهار نوع دسته‌بندی می‌کند:

1-هر دو معامله با سند رسمی انجام شده باشد: احتمال وقوع این نوع از معامله معارض بسیار کم است چرا که دفاتر اسناد رسمی هنگام تنظیم سند موظف هستند از اداره ثبت اسناد در خصوص ملک مورد نظر استعلام بگیرند. و فقط در صورت جعل یکی از دو سند رسمی یا وقوع اشتباه در آن و اثبات اشتباه یا جعل در دادگاه این امر میسر است.

2- هر دو معامله با سند عادی انجام شده باشد:  در این حالت چون هر دو سند از اعتبار یکسانی برخوردار هستند سندی که زودتر تنظیم شده است به عنوان سند مالکیت به رسمیت شناخته می‌شود.

3- اولین معامله با سند رسمی و دومین معامله با سند عادی صورت گرفته باشد: در این حالت سند اول که رسمی است بدون شک معتبر است و سند دوم به همین دلیل از اعتبار می‌افتد.

4- اولین معامله با سند عادی و دومین معامله توسط سند رسمی صورت گرفته باشد: در این صورت جرم معامله معارض محقق می‌شود و برای تشخیص اینکه کدام یک از معاملات صحیح است باید به اوضاع و احوال قضیه توجه کرد و اگر سند عادی معتبر باشد سند دوم که رسمی است باطل می‌شود.

در خصوص کسب اطلاعات بیشتر در مورد معامله معارض  و همچنین سایر دعاوی خود می‌توانید با مؤسسه حقوقی زعفری تماس حاصل فرمایید و از مشاوره وکلای حقوقی مؤسسه بهره‌مند شوید.

معامله معارض

مؤسسه حقوقی زعفری با وکلای متخصص در تمام زمینه‌های حقوقی می‌تواند همراه و مشاور شما در کلیه مراحل دادرسی باشد.

مقایسه معامله معارض با عناوین مشابه

وکیل اسلامشهر توضیح می‌دهد که یکی از عناوین مشابه با معامله معارض فروش مال غیر است، فروش مال غیر عبارت است از نقل‌وانتقال مال متعلق به دیگری بدون اجازه وی و بدون  داشتن مجوز قانونی برای انجام‌دادن نقل‌وانتقال، وکیل شهریار این نکته را نیز خاطرنشان می‌کند که فروش مال غیر کلاهبرداری محسوب شده و مجازات وی مجازات کلاهبرداری است.

در معامله معارض به طور یقین جرم فروش مال غیر رخ ‌داده است اما انتقال مال متعلق به دیگری لزوماً به معنی معامله معارض نمی‌باشد. وکیل پاکدشت یکی دیگر از عناوین مشابه با معامله معارض را معامله فضولی می‌داند، معامله فضولی به معامله‌ای گفته می‌شود که شخص برای دیگری با مال دیگری بدون اجازه و بدون داشتن نمایندگی از آن شخص  انجام می‌دهد.

معامله معارض

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص معامله معارض و همچنین سایر دعاوی خود می‌توانید با مؤسسه حقوقی زعفری تماس حاصل فرمایید و از مشاوره وکلای حقوقی مؤسسه بهره‌مند شوید.

مجازات معامله معارض

وکیل قم بیان می‌کند که معامله معارض جرم و دارای مجازات است برای بررسی مجازات معامله معارض باید به ماده 117 قانون ثبت اسناد و املاک مراجعه کرد مطابق با این ماده هرکس به موجب سند رسمی یا عادی نسبت به عین یا منفعت مال، حقی به شخص یا اشخاص داده و بعد نسبت به همان عین یا منفعت، به موجب سند رسمی معامله یا تعهدی معارض با حق مزبور بنماید، به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد شد. در صورتی که عمل مرتکب مشمول عنوان معامله معارض نباشد بلکه شامل عنوان فروش مال غیر باشد مجازات فرد مجازات کلاهبرداری می‌باشد.

نویسنده: زهرا منظمی فر، کارشناس حقوق، وکیل دادگستری

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

موسسسه حقوقی زعفری

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.