قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
قرارداد مشارکت مدنی به قراردادی گفته میشود که بین دو یا چند شخص حقیقی و یا حقوقی برقرار میشود به این معنی که در قرارداد مشارکت مدنی، هر فرد سرمایهای را بهصورت شراکتی در میان میگذارند و با بهکارگیری سرمایههای کوچک برای راهاندازی یک کار مشترک بهصورت مشارکتی اقدام مینمایند و در سود و زیان شریک میشوند. وکیل پاکدشت اضافه میکندالبته منظور از سرمایه ابتدائی در مشارکت مدنی، ممکنه سرمایه بهصورت نقدی و وجه رایج (یعنی پول باشد) یا اینکه مالی را معرفی کنند و با فروش آن مال برای انجام کار معین در زمینه فعالیتهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی برای مدت محدود و بهقصد بهدستآوردن سود و منفعت بکار میگیرند و معمولاً مدت این مشارکت مدنی یکساله است.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از کادری متخصص در تمام زمینههای حقوقی، کیفری، ثبتی، ملکی، خانواده و قرارداد مشارکت مدنی میتواند در تمام مراجع قضایی همراه و همیار شما باشد.
در این مقاله ضمن بررسی ماهیت و شرایط مشارکت مدنی، به ابعاد قانونی شرکت مدنی نیز اشاره میکنیم چراکه ممکن است در یک جامعه افرادی با داشتن سرمایه اندک در فکر یک کار تولیدی یا شراکتی با سرمایه بیشتر را در نظر داشته باشند ولی سرمایه لازم برای عملیکردن این ایده را در اختیار نداشته باشند، یا اینکه فردی سرمایهدار ایدهای برای کسبوکار و تجارت نداشته باشد و به دنبال ایده مناسبی برای فعالیت اقتصادی باشد، در این صورت دو طرف میتوانند باتوجهبه سرمایهای که دارند با یکدیگر در یک فعالیت معین مشارکت کنند. این نوع قرارداد مشارکت میتواند بهصورت دستهجمعی و گروهی باشد، بهطوریکه چندین شخص حقیقی و حقوقی، سرمایههای خود را برای نوعی فعالیت تجاری در کنار هم گذاشته و از قرارداد مشارکت مدنی از قبیل مشارکتدرساخت، مشارکت مدنی بانک، مشارکت خصوصی و… استفاده کنند.
انواع قرارداد مشارکت مدنی
وکیل تهران بیان میکند:قرارداد مشارکت مدنی در انواع مختلف قابلبررسی و تشکیل است که بهطورکلی، قراردادهای مشارکت مدنی در دسته تولید و فروش محصول، بازرگانی داخلی صادرات کالا، خدمات، واردات کالا بهقصد فروش، و احداث مسکن انفرادی و انبوهسازی و واردات ماشینآلات، مواد اولیه و ابزار کار است.
وکیل رباط کریم اضافه میکند:قرارداد مشارکت مدنی در ساخت نوعی از قراردادهای مشارکت مدنی است که بین یک یا چند مالک یا چند سازنده برای ساخت ساختمانی با مشخصات معین منعقد میشود. گاهی ممکن است یک یا چند نفر مالک زمینی باشند ولی سرمایه کافی برای ساختوساز زمین را نداشته باشند. این افراد میتوانند با چند سرمایهگذار که دنبال زمین هستند و در این زمینه قصد سرمایهگذاری و ساخت دارند، با امضای قرارداد مشارکتدرساخت همان مشارکت مدنی، همکاری کرده و به سود برسند. در قرارداد مشارکتدرساخت سرمایه مالک یا مالکان، زمینی است که برای ساختوساز استفاده میشود و سرمایهداران هم به نسبت مبالغی که برای ساخت پرداخت میکنند، از ساختمان ساخته شده سهم دارند.
وکیل اسلامشهر میگوید:لازم به ذکر است در انعقاد قرارداد مشارکت مدنی در ساخت باید دقت نظر و تدابیر قانونی برای پیشگیری از بروز اختلافات بعدی اندیشیده شود و این امر با اخذ مشاوره و کسب اطلاعات و راهنماییهای متخصص امکانپذیر است لذا با مراجعه به وکلای متخصص مؤسسه حقوقی زعفری امکان یک مشارکت قانونی و شفاف برای سرمایهگذاران هموار میگردد چراکه در خصوص میزان دقیق سهم هر یک از شرکا و ارزش سرمایه طرفین از لحاظ قیمتگذاری باید بهصورت تخصصی بررسی شود و از طرفی با استفاده از اطلاعات و تخصص وکیل متخصص مؤسسه حقوقی زعفری راحتتر در انعقاد قرارداد مشارکت مدنی اقدام خواهید کرد و از لحاظ زمان تحویل ملک و روند پیشرفت کار و نوع مصالح و ابزارآلات بکار گرفته شده در ساختمان باید دقیقاً در قرارداد مشارکت مدنی مورد تصمیم قرار گیرد.
مؤسسه حقوقی زعفری با ایجاد شبکهای از بهترین وکلای حرفهای در سراسر کشور، آمادگی دارد نسبت به ارائه مشاوره حضوری، غیرحضوری، آنلاین و نیز قبول وکالت در خصوص تمامی دعاوی حقوقی و کیفری اقدام نماید.
تعهدات طرفین در قرار مشارکت مدنی
وکیل شهریار شرح میدهد که مسئله بااهمیت دیگری که در قرارداد مشارکت مدنی از نوع مشارکتدرساخت باید موردتوجه قرار بگیرید تعهدات طرفین است و در خصوص نقض تعهدات از طرف سرمایهگذار و طرف مقابل (سازنده ملک و ساختمان) چه ضمانت اجراها و تدابیری باید در نظر گرفته شود تا اختلافات و مشکلات به وجود نیاید و یا حداقل راهحلی برای مسائل به وجود آمده پیشبینیشده باشد و اینکه باتوجهبه نوع مشارکت مدنی آیا در صورت بروز اختلاف از داوری استفاده شود یا اینکه با از طریق مراجع قضایی اقدام شود؟ لذا راهنمائیها و مشاورههای وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری در این حوزه بسیاری از مشکلات احتمالی را بیاثر خواهد کرد.
همچنین در خصوص قرارداد مشارکت مدنی وکیل دماوند میگوید که بانک که یکی از رایجترین نوع قرارداد در مشارکت مدنی است و بدین شکل است که افرادی با سرمایههای خویش قصد راهاندازی یک فعالیتی در زمینه خاص را داشته باشد و طی قرارداد مشارکت مدنی با دریافت سرمایه از بانک، بانک مربوطه را در سرمایهگذاری خویش شریک مینماید و در این قرارداد مشارکت مدنی، بانک بهعنوان شریک و سرمایهگذار در فعالیت تجاری همکاری میکند. لزوم عقد قرارداد مشارکت مدنی این است که شریک به بانک وثیقههایی مانند ضمانت حداکثر مدت مشارکت، موضوع مشارکت، سرمایه موردنیاز، میزان هزینه خرید و پیشبینی فروش و سایر اطلاعات هویتی را تحویل دهد. بانک میتواند درصدی از کل سرمایه را در اختیار بگیرد و در مورد فروش سهمالشرکه تصمیمگیری میکنند. پس بنابراین در قرارداد مشارکت مدنی بانک، صرفاً درصدی از سرمایه از سوی بانک تأمین میشود، و در پایان سال سود بهدستآمده از فعالیت تجاری مشارکتی توسط بانک تقسیم میشود.
نوع سوم مشارکت مدنی، مشارکت مدنی خصوصی است. وکیل پیشوا می گوید: حتماً اصطلاح “کار از تو سرمایه از من” را شنیدهاید، این اصطلاح سادهترین معنای قرارداد مشارکت مدنی (خصوصی) است. در این نوع قرارداد یک طرف سرمایه مادی (مال) خود و طرف دیگر سرمایه کار و فعالیت یا تخصص خود را در اختیار فعالیت اقتصادی قرار میدهند. طرف اول که کل سرمایه پروژه را تأمین کند، مالک و طرف دوم که فعالیتهای پروژه را انجام میدهد عامل قرارداد خوانده میشود.
وکیل قرچک توضیح میدهد که در قرارداد مشارکت مدنی خصوصی ذکر میزان سهام بسیار مهم است. بهنحویکه اگر میزان سرمایه نقدی یا غیرنقدی و سهم طرفین در قرارداد مشخص نشده باشد، مشکلات و اختلافات دیریازود این نوع مشارکت مدنی را به پایان خواهد رساند. گفتنی است با پیشبینی این عواقب حضور و همراهی وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری تمام راهنماییهای لازم را به شما ارائه خواهند داد تا یک مشارکت مدنی بدون ابهام را داشته باشید.
زندگی اجتماعی، نیازمند آن است که اشخاص، با همکاری و مشارکت با یکدیگر، امور مربوط به خود را انجام داده و به این طریق، منافع خود را به شکل بهتری، تأمین و تضمین نمایند. این امر، در موارد مختلفی، دیده میشود و یکی از مهمترین آن، جایی است که افراد، با مشارکت مدنی و با همکاری یکدیگر، قصد راهاندازی، تأسیس و توسعه فعالیتهای شغلی خود را دارند.
وکیل ورامین می گوید همانطور که بیان شد در چنین شرایطی، افراد میتوانند با انعقاد شرکت مدنی، اقدام به در هم آمیختن سرمایههای نقدی (پول) و غیرنقدی (کار، تخصص، ملک، ماشین و…) خود نموده و سود و زیان حاصله را تقسیم نمایند. بااینحال، ازآنجهت که عدم آشنایی با شرایط تنظیم این قرارداد، ممکن است سبب متضرر شدن طرفین گردد، با استفاده از تخصص و تجربیات وکلای مؤسسه حقوقی زعفری با آسودگی کامل دراینخصوص اقدام نمایید.
لازم به ذکر است که قرارداد مشارکت مدنی، در حوزه فضای کسبوکار، ساختوساز و سرمایهگذاری، کاربرد گستردهای دارد. به همین دلیل، آشنایی با نحوه انعقاد و تنظیم این قرارداد، برای اشخاصی که قصد انجام مشارکت و همکاری با دیگران را دارند، بسیار ضروری است.
خلاصه اینکه: قرارداد مشارکت مدنی، در انواع و اقسام فعالیتهای تولیدی، توزیعی، خدماتی، مورداستفاده قرار خواهد گرفت. به همین دلیل، علاوه بر قانون مدنی، بر اساس برخی دیگر از قوانین نیز، ممکن است که انعقاد این قرارداد، تابع شرایط مخصوص به خود باشد که استفاده از تجربیات وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری اقدامات در زمینه شرکت مدنی را راحتتر و بدون ابهام خواهد ساخت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم قرارداد مشارکت مدنی از تجربیات گروه وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری بهرهمند شوید کارشناسان و وکلای مؤسسه حقوقی زعفری نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری به سؤالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم قرارداد مشارکت مدنی پاسخ دهند.
با ما تماس بگیرد: ۳۶۰۳۴۰۳۶-۰۲۱
وکیل دلیجان اضافه میکند علاوه بر اینها، تعیین دقیق مدتزمان قرارداد مشارکت مدنی و نیز، محل اجرای تعهدات مندرج در متن قرارداد، الزامی است. در صورتی هم که طرفین، شرایط دیگری علاوه بر موارد مذکور در قرارداد داشته باشند، میتوانند با بهرهگیری از مشاورهها و راهنماییهای وکلای مؤسسه حقوقی زعفری اقدامات مؤثرتری در این زمینه انجام میپذیرد.
در خصوص نحوه انعقاد و تنظیم مشارکت مدنی، باید توجه داشت که گاهی، متن قرارداد مشارکت مدنی، متنی از پیش تنظیم شده است؛ مانند زمانی که شخص، به بانک مراجعه و قصد استفاده از سرمایه بانک به منظور انجام فعالیتهای اقتصادی را دارد. در چنین شرایطی، متقاضی، باید دقت نظر داشته باشد که مفاد آن قرارداد را کاملاً مطالعه و از موارد بیفایده یا تعهدآور آگاهی داشته باشد و این یک امر کاملاً تخصصی است و مراجعه به اهل آن را در پی دارد.
بااینحال، قبل از تنظیم و انعقاد قرارداد مشارکت مدنی، میبایست شرایط مذکور در قرارداد را بهصورت دقیق و تخصصی مورد بررسی و تدقیق قرار دهید موردتوجه قرارداد؛ چرا که پس از امضای قرارداد، نمیتوان به بهانه عدم اطلاع از شرایط قرارداد، اقدام به فسخ آن نمود و معمولاً در بیشتر قراردادهای مشارکت مدنی امکان فسخ قرارداد مشارکت مدنی توسط یکی از طرفین یا هر دو طرف را، از وی سلب مینمایند
یکی از مهمترین آثار انعقاد قرارداد مشارکت مدنی، آن است که طرفین، متعهد به انجام موضوع قرارداد مشارکت خواهند شد. به این معنا که مثلاً، تأمین سرمایه و یا ادارهکردن فعالیت موردنظر، بهصورت کامل، به عهده متعهد قرار خواهد گرفت. هر چند که قرارداد مشارکت، نوعی عقد جایز است؛ تا قبل از فسخ قرارداد، نمیتوان از انجام تعهدات مندرج در آن، امتناع کرد.
وکیل سمنان نکته بااهمیت دیگری که باید موردتوجه قرار بگیرد مبحث ثبت یا عدم به ثبت رساندن مشارکت مدنی است و اینکه آیا مالیات در خصوص مشارکت مدنی نیز باید محاسبه شود یا خیر؟ و تمام این موارد مهم با مراجعه به وکلای مؤسسه حقوقی زعفری برای طرفین مشارکت مدنی شفافسازی میشود و از پیامدهای زیا آور ممانعت میشود.
نویسنده: معصومه ولی زاده، کارشناس ارشد حقوق خصوصی،وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.