امروزه باتوجهبه افزایش جمعیت شهرها و آپارتمانی شدن زندگی افراد و از طرفی افزایش تعداد وسایل نقلیه، داشتن پارکینگ یکی از مسائلی است که دغدغه اساسی دارندگان وسیله نقلیه است و طبیعتاً نحوه استفاده از آن چالشهای حقوقی خاص خود را به همراه دارد. یکی از این موارد اجاره پارکینگ است و ما در این مقاله قصد داریم با قانون اجاره پارکینگ آپارتمانها بیشتر آشنا شویم.
وکیل تهران بر اساس ضوابط شهرداری هر واحدی باید حداقل یک فضا برای پارک داشته باشد. افراد معمولاً زمانی به اجارهکردن پارکینگ یا اجارهدادن آن رو میآورند که یا نیاز به بیش از یک پارکینگ دارند یا پارکینگشان بلااستفاده مانده است.
برای آشنایی با قانون اجاره پارکینگ آپارتمانها باید این مقدمه رو بدانیم که اموال در یک تقسیمبندی به مفروز و مشاع تقسیم میشوند. مال مشاع بیش از یک مالک دارد و مال مفروز تنها در مالکیت یک شخص است.
وکیل پاکدشت میگوید تصرفات ما در اموال به دو صورت حقوقی و فیزیکی است. تصرف حقوقی در اموال مشاع توسط هر کدام از مالکین این اموال نیاز به اجازه سایر مالکین ندارد در نتیجه مالک مشاعی این مال میتواند سهم خود از مالکیت را بدون نیاز به اجازه سایر مالکین انتقال دهد. اما تصرف فیزیکی در این اموال صرفاً با اجازه همه مالکین ممکن است.
پارکینگ هم نوعی مال است و بنابراین همین تقسیمبندی دررابطهبا آن صدق میکند. پارکینگ مفروز در سند تقسیمی واحدها به نحو مجزا تعیین و محل و مشخصات آن در سند مالکیت ذکر میشود.
وکیل اسلامشهر دراینخصوص مینویسد انتقال پارکینگ اعم از مفروز و مشاع به افراد خارج از آپارتمان ممنوع است. اما فلسفه این ممنوعیت چیست؟ شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که چون اشخاص دارای حق نسبت به پارکینگ خود هستند در نتیجه هر کس میتواند از حق خود به هر نحو که مایل است استفاده کند اما باید توجه داشت که مطابق با قواعد منطقی و هم چنین اصل ۴۰ قانون اساسی، هیچکس نمیتواند اعمال حق خود را وسیله اضرار به غیر قرار دهد. از طرفی ساکنین هر آپارتمانی این انتظار را دارند که محل سکونت دارای امنیت و آسایش باشد و یکی از مواردی که این موضوع را مختل میکند رفتوآمد افرادی غیر از ساکنین به ساختمان است. در نتیجه مطابق با قانون اجاره پارکینگ آپارتمانها و عرف آپارتماننشینی افراد نمیتوانند پارکینگ خود را به اشخاصی خارج از ساختمان اجاره دهند و در صورت اجارهدادن سایر ساکنین میتوانند این موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری کنند.
اما مطابق با همین منطق و استدلال ازآنجاکه در اجاره پارکینگ به سایر ساکنین ساختمان ضرری متصور نیست پس دارندگان میتوانند آن را به سایر ساکنین همان ساختمان اجاره دهند.
وکیل قم در پایان یادآور میشود که به نظر میرسد با توافق با سایر ساکنین این امکان وجود دارد تا پارکینگ را به اشخاص خارج از آپارتمان اجاره داد.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قانون اجاره پارکینگ آپارتمانها با وکلای متخصص مؤسسه حقوقی زعفری تماس حاصل فرمایید.
نویسنده: داود علیاری، کارشناس حقوق ، وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.