در خصوص قانون اجاره رحم چه ابعاد قانونی و حقوقی باید مورد بررسی قرار گیرد؟
در صورتی که زن بنا به دلایل متعدد توانایی پرورش و نگهداری جنین را در رحم خود ندارد و طی مراجعههای متوالی و متعدد به پزشکهای متخصص نتیجه قابل قبولی کسب ننموده است هم چنین پس از مصرف داروها و گذراندن دورههای متعدد، تمامی اقدامات انجام شده موجب بارداری زن نشود، زوجین جهت حل مشکل بچه دار نشدن خود، مجبور میشوند که از یک شخص دیگری که یک زن میباشد استمداد بطلبند یعنی کمک بگیرند به گونهای که با پرداخت وجه مشخصی پول، شخص مذکور حاضر میشود جنین را در رحم خود نگهداری نماید که در این حالت تخمک و اسپرم از زوج یعنی مرد نابارور گرفته شده و پس از لقاح در محیط آزمایشگاهی، در رحم شخص مذکور گذاشته میشود. وکیل تهران میگوید: لازم به ذکر است زنی که جنین در رحم او گذاشته میشود تنها حمل کننده جنین است و از نظر ژنتیکی هیچ گونه مشابهت و نسبتی با جنین مذکور ندارد. با توجه به اینکه اجاره رحم و صاحب فرزند شدن از این راه، امری بسیار مهم و گاهاً دشوار است، لذا این اشخاص همان طرفین قرارداد یعنی پدر و مادر واقعی و فرد اجاره دهنده رحم، جهت اطلاع از قانون اجاره رحم به کارشناسان موسسه حقوقی زعفری مراجعه و با بیان انتظارات و خواستهها و تعهدات خود، تنظیم قرارداد مورد نظر را برابر قانون اجاره رحم به این گروه بسپارند که در این صورت هم قرارداد قانونی و اصولی تنظیم خواهد شد و هم با توجه به در نظر گرفتن تمامی جنبهها و موارد حقوقی، در صورت بروز هرگونه مشکلی راه قانونی جهت حل آن، باز خواهد بود. مضاف بر آن، پدر و مادر قانونی و یا حتی فرد اجاره دهنده رحم در قرارداد اجاره رحم میتوانند از وکیل دادگستری درخواست نمایند که در طول 9 ماه و تا زمان تولد طفل و یا حتی بعد از آن در صورت بروز هرگونه مشکل حقوقی در کنار آنها بوده و اقدام به رفع مشکل بنماید لذا موسسه حقوقی زعفری با حضور وکلای مجرب در خصوص تنظیم قرارداد فیمابین و تعریف رابطه حقوقی میتوانند در خصوص قانون اجاره رحم بر متقاضیان این امر راهنماییها و مشاورههایی ارئه نمایند که البته در صورت بروز مشکل و نیاز به طرح دعوا یا شکایت در فرض تخلف طرفین جهت اقامه دعوا نیز میتوانند یاری رسان در حل این مشکلات باشند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از کادری متخصص در تمام زمینههای حقوقی، کیفری، ثبتی، ملکی و خانواده میتواند در تمام مراجع قضایی همراه و همیار شما باشد.
نحوه تنظیم قرارداد اجاره رحم با رعایت قانون اجاره رحم چگونه است؟
بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران توضیح میدهد که در بحث رحم اجارهای طرفین قرارداد همانند سایر قراردادها میبایست مشخص و معین باشند بهطوریکه یک طرف قرارداد زنی است که بنا به دلایل مختلف، توانایی پرورش و نگهداری جنین را در بطن و وجودش ندارد و برای فرزنددار شدن و بهرهمندی از لذت مادر بودن و تجربه جایگاه مقدس مادری، به بِستری مناسب و قابلاعتماد به مدت نه ماه برای پرورشِ جنینی که در فضای آزمایشگاهی کشت شده است احتیاج دارد و حاضر است هزینههای مادی و معنویِ بچهدارشدن را بپردازد که به این شخص مادر واقعی گفته میشود و در ادامه، طرف دیگر قرارداد، زنِ دیگری است که رضایت میدهد برای کاهش بخشی از فشار و ناملایمات ناشی از هزینههای زندگی، در مقابل دریافت هزینهای که ممکن است معاش چند سال خود و خانوادهاش را تأمین کند، رحم خود را به مدت نه ماه جهت پرورش جنینِ زوجین نابارور با قانون اجاره رحم در اجاره قرار دهد
روند اقدام و پیشبرد رحم اجارهای در قالب قانون اجاره رحم چگونه است؟
وکیل پاکدشت بیان میکند: پس از توافق طرفین قرارداد اجاره رحم با عنوان قانون اجاره رحم، موضوع اجاره رحم، جهت مشاوره توسط متخصص پزشکی اجتماعی، جلسات مشاوره قرار میگیرد که با گرفتن مشاوره از وکلای مجرب و متخصص تنظیم قرارداد قانون اجاره رحم، روند اقدامات با آگاهی و تدابیر مشخصی سپری میشود لذا صاحب رحم اجارهای به همراهی همسرش و زوج یعنی مرد صاحب جنین در این جلسات شرکت میکنند تا از لحاظ ابعاد حقوقی – اجتماعی و پزشکی اطلاعات و راهنماییهای لازم را کسب کنند که همراهی یک وکیل آگاه به قانون اجاره رحم و موارد حقوقی در ارزیابیهای انجام شده بسیار راهگشا خواهد بود و در ادامه اقدامات پیگیریهای ارزیابی بالینی و آزمایشگاهی از نظر رد بیماریهای عفونی و تأیید سلامت روانی ـ اجتماعی هم باید انجام شود.
وکیل ورامین اضافه میکند: بین صاحبان جنین و زن اجارهدهنده رحم، باید قرارداد نوشته شود. نوشتن قرارداد با رعایت قانون اجاره رحم، بسیار بااهمیت بوده لذا بهتر است با مشورت فردی آگاه مثل وکیل دادگستری و پزشک متخصص اجتماعی، این قرارداد نوشته شود و همه شرطوشروط هم در آن نوشته شود. وجود قرارداد برای تشخیص اشخاصی که از نظر ژنتیکی با بچه ارتباط دارند، تعیین پدر و مادر قانونی طفل، تعیین تعهدات طرفین و شروطی که مورد توافق قرار گرفته است، دستیابی بهقصد مشترک طرفین، برطرف نمودن شبهه زنا در مورد مادر جانشین و مشخصشدن نسب طفل متولد از مادر جانشین بسیار ضروری است که تمام این موارد در صورت اقدام آگاهانه و اخذ مشاورههای مفید در خصوص تکتک بندهای مطروحه با همراهی وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری دستیافتنی خواهد بود.
میانگین هزینه قرارداد اجاره رحم چقدر است؟
وکیل پیشوا شرح میدهد: هزینه رحم اجارهای با هیچ محدودیتی روبهرو نمیباشد و باید گفت که کاملاً توافقی است و به علت این نامعلوم بودن قیمت و هزینه اجاره رحم و هم چنین نداشتن قانون مشخص دراینخصوص لذا میانگین هزینه بستگی به نظر و میزان توافق طرفین قرارداد دارد که البته در حال حاضر و در زمان نوشتن این مقاله مبلغی که مورد توافق قرار میگیرد مبلغی در حدود میانگین متعارف 9 ماه بارداری در نظر گرفته می شود.
قانون ناظر بر تنظیم قرارداد رحم اجارهای بهعنوان قانون اجاره رحم کدام است؟
در خصوص رحم اجارهای قانون مشخصی با عنوان قانون اجاره رحم وجود ندارد که دقیقاً ناظر بر امر رحم اجارهای اشاره داشته باشد. وکیل قرچک میگوید: اما در سال ۱۳۸۲ قانونی در خصوص اهدای جنین در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که متعاقباً در شورای نگهبان در سال ۱۳۸۳ تأیید گردید باوجود قانون گفته شده در خصوص رحم اجارهای الزامات و موانعی در خصوص این قرارداد مهم و امیدانگیز وجود دارد که میتوانید با استفاده از مشاوره و راهنمائیهای وکلای مجرب حاضر در مؤسسه حقوقی زعفری از نکات مشخص و معینی درباره قانون اجاره رحم بهرهمند شوید و ازآنجائیکه قرارداد رحم اجارهای از انواع قراردادهای خصوصی و رسمی است که اراده و قصد طرفین و بررسی شرایط طرفین قرارداد در انعقاد یک قرارداد رحم اجارهای بهصورت بیعیبونقص باید رعایت شود لذا بررسی تمامی این موارد با راهنمایی وکلای متخصص و آگاه در این زمینه امکانپذیر است.
با مشورتگرفتن از وکلای مجرب مؤسسه حقوقی زعفری با خیال آسوده به مراجع قضایی بروید. 36034031 ـ 021
جهت استفاده از رحم اجارهای در قالب قانون اجاره رحم چه شرایطی باید وجود داشته باشد؟
وکیل دلیجان توضیح میدهد: قرارداد رحم اجارهای دارای طرفین قرارداد است که یک طرف قرارداد زوجین متقاضی رحم اجارهای است که باید شرایط زیر را دارا باشند:
- انجام آزمایشهای تخصصی جهت تأیید عدم اعتیاد زوجین متقاضی رحم اجارهای
- انجام آزمایشهای تخصصی مبنی بر اینکه زوجین متقاضی رحم اجارهای به بیماریهایی نظیر ایدز، هپاتیت، سفلیس و…مبتلا نشده باشند و از سلامت برخوردارند
- پزشک متخصص و حاذق زوجین متقاضی رحم اجارهای را برای انجام سونوگرافی بمنظور بررسی نرمال بودن و حجم و ذخیره تخمدانها معرففی و نتیجه را تایید کرده باشد.
- پزشک معالج متخصص زنان برگه معرفی مبنی بر لزوم استفاده از رحم اجارهای ارائه نموده باشد.
شخص اجارهدهنده رحم (در قرارداد رحم اجارهای) چه شرایطی باید داشته باشد؟
وکیل گلپایگان طرف دوم قرارداد در قرارداد رحم اجارهای شخص قبول کننده یا همان شخص اجاره دهنده رحم میباشد که باید شرایطی از جمله شرایط زیر را داشته باشد:
- شخص اجاره دهنده رحم اجارهای باید حداقل یک بار تجربه بارداری و به اتمام رساندن موفقیت آمیز این دوران و حاملگی موفق را داشته باشد
- شخص اجاره دهنده رحم اجارهای از نظر جسمی، روحی و روانی باید در صحت و سلامتی باشد. و از داروهای خاص استفاده ننماید.
- شخص اجاره دهنده رحم اجارهای شرط سن زیر 35 سال را دارا باشد و ترجیحاً متأهل بوده و در ضمن شیرده نباشد.
- شخص اجاره دهنده رحم باید چند شرط را بصورت یکجا و مجموعی داشته باشد از جمله اینکه سابقه سقط نداشته باشد، زایمان زود رس و فشار خون و دیابت حاملگی و عوارض وخیم در حاملگی … را نیز نداشته باشد.
- عدم ابتلا زوجین به بیماریهایی نظیر ایدز، هپاتیت، سیفلیس و… و لازم به ذکر است که شخص اجاره دهنده رحم بیماریهایی که در آنها بارداری برای مادر و جنین خطرناک است را مبتلا نباشد.
- عدم اعتیاد زوجین و دارای سونوگرافی نرمال و تأیید شده توسط پزشک معالج، از نظر داشتن رحم سالم
چه مدارکی برای استفاده از قانون اجاره رحم (رحم اجارهای) لازم میباشد؟
1- شناسنامه و کپی از صفحات اول و دوم
2- سند ازدواج و کپی از صفحات اول تا چهارم آن
3- یک قطعه عکس 4×3 از هر کدام از زوجین
4- دفترچه بیمه و …
درطول مدت قرارداد قانون اجاره رحم در رحم اجارهای چه مشکلات و موانعی ممکن است بوجود بیاید؟
- ممکن است بیماریهای ویروسی و عفونی مانند ایدز و هپاتیت و … از مادرجانشین (شخص اجاره دهنده رحم) به جنین یا برعکس، انتقال یابد.
- ممکن است فرد اجاره دهنده رحم، جهت زودتر خلاص شدن خود و رسیدن به مابقی مبلغ قرارداد، با استفاده از دارو و روشهای پزشکی، نوزاد را زودتر از موعد به دنیا بیاورد که این امر موجب نارس بودن نوزاد و بروز بیماریها و مشکلات عدیدهای بر روی وی خواهد شد.
- و نیز این امکان وجود دارد که به علت اختلافات یا اتفاقاتی (مانند فوت) که بین زوجین به وجود میآید، آنها از ادامه راه منصرف شوند در نتیجه فرد اجاره دهنده رحم میماند و بچهای که مال خودش نیست و هزینههای گزافی که قادر به پرداخت آنها نیست.
- احتمال دارد شخص اجاره دهنده رحم به علت عاطفهای که نسبت به طفل پیدا می¬کند به مکان نامعلومی برود و دسترسی زوجین به نوزاد غیرممکن گردد.
- از آنجائی که قانون مشخصی در این خصوص وجود ندارد، در صورت بروز مشکلات حقوقی، حل آنها بسیار سخت خواهد بود که البته تنظیم قرارداد محکم و اصولی با اخذ مشاوره و راهنماییهای وکلای با تجربه موسسه حقوقی زعفری در این زمینه بسیار راهگشا خواهد بود.
مؤسسه حقوقی زعفری با ایجاد شبکهای از بهترین وکلای حرفهای در سراسر کشور، آمادگی دارد نسبت به ارائه مشاوره حضوری، غیرحضوری، آنلاین و نیز قبول وکالت در خصوص تمامی دعاوی حقوقی و کیفری اقدام نماید.
حقوق فرد اجاره دهنده رحم پس از تولد نوزاد چیست؟
وکیل خمین بیان میکند: با توجه به این مطلب که فرد اجاره دهنده رحم هیچ گونه رابطه ژنتیکی با نوزاد متولد شده ندارد و مادر وی نیز محسوب نمیشود (هرچند برخی نظریه پردازان بیان نمودند که شخص اجاره دهنده رحم مادر رضاعی – یعنی مادری که از لحاظ شیردهی به طفل با توجه به شرایط مقرر قانونی – محسوب میشود) در نتیجه پس از تولد نوزاد، این شخص هیچ گونه حقی بر وی نخواهد داشت و بلافاصله پس از تولد باید نوزاد را در اختیار پدر و مادر واقعی قرار دهد. شخص اجاره دهنده رحم حق ملاقات با نوزاد را نیز نخواهد داشت و در صورت اقدام قانونی نیز دادگاه این حق را به وی نخواهد داد مگر اینکه پدر و مادر واقعی چنین اجازهای را بدهند که البته به دلیل بروز مشکلات در آینده این امر بعید به نظر میرسد.
چگونه و به نام چه کسی شناسنامه نوزاد صادر خواهد شد؟
طرفین قرارداد رحم اجارهای یعنی پدر و مادر واقعی و فرد اجاره دهنده رحم، مناسب است که قبل از تولد نوزاد به بیمارستانی که قرار است نوزاد در آن متولد شود مراجعه کرده و با ارائه قرارداد خصوصی فی مابین خود، مسئولین آنجا را در جریان بگذارند. در این حالت به هنگام تولد طفل، نام مادر واقعی در گواهی تولد قید شده و پدر و مادر واقعی در خصوص گرفتن شناسنامه برای نوزاد از ثبت احوال، با مشکل مواجه نخواهند شد.
برای اجاره رحم چه قراردادهایی بین طرفین منعقد میشود؟
وکیل سلفچگان در حال حاضر در بین مردم قراردادهایی با عنوان قانون اجاره رحم وجود دارد که از قبل تنظیم شده و طرفین فقط آن را امضا مینمایند اما از آنجائی که این قراردادها توسط افراد متخصص و حقوقدان نبوده و بدون حضور و دخالت وکیل دادگستری تنظیم شده یک نوع از انواع قرارداد الحاقی و یا شبیه به آن میباشند که ایرادات و معایب زیادی دارند که در خصوص بروز مشکل بین طرفین، هیچ گونه راهکاری در این قراردادها پیش بینی نشده است و از این قبیل میتوان به مواردی اشاره داشت:
- در صورت بروزاختلافات فی مابین طرفین قرارداد رحم اجارهای، از چه طریقی امکان حل و فصل وجود دارد؟ که همین مساله باعث طولانی شدن روند حل مشکل و شاید هم حتی منجر به عدم حل مشکل میشود.
- آیا نهاد نظارتی خاصی بر اجرای درست قرارداد رحم اجارهای در طول دوره 9 ماه، مورد تعیین قرار گرفته است یا خیر؟
- اگر یکی از طرفین قرارداد رحم اجارهای از اجرای مفاد مورد توافق کوتاهی نمود و کل یا قسمتی از قرارداد را بدون نتیجه رها کرد چه ضمانت اجرایی برای اجبار و انجام موارد مورد استنکاف وجود دارد؟
- اگر شخص اجارهکننده رحم اجارهای بعد از اقدامات اولیه و انعقاد قرارداد ولی قبل از اقدام کاشت از ادامه اجراییشدن قرارداد انصراف داده باشند چه حق و حقوقی برای شخص اجارهدهنده رحم مورد پیگیری است یعنی پس از تحمل درد و رنج اقدامات اولیه آزمایشها و تهیه عکس رنگی، با یک انصراف طرف مقابل قرارداد عملاً قرارداد بلا اقدام رها شده و طرف اجاره دهنده رحم چگونه در راستای احقاق حق خویش اقدام خواهد نمود؟ باید بیان داشت که با همراهی و حضور وکیل دادگستری این مشکل قابل حل است در نتیجه بهتر است که باتوجهبه ویژگیهای خاص قرارداد رحم اجارهای حضور وکیل دادگستری و اخذ مشاورههای مربوطه بر تأمین حقوق شخص اشاره خواهد داشت.
- و شاید سؤال دیگر این باشد که آیا توافق فیمابین اجارهدهنده رحم و طرف مقابل مبنی بر اینکه شخص اجارهدهنده رحم بتواند در همسایگی یا در خانه پدر و مادر اصلی جنین به جهت نگهداری و رسیدگی تغذیه و غیره ساکن باشد کاملاً بستگی به توافق طرفین داشته و از شروط مشروع در قرار است.
- اگر متقاضی رحم اجارهای مقیم خارج از ایران باشد ولی با توجه به وجود کیس مورد انتخابی خودشان، از کشور ایران اقدام به انعقاد قرارداد رحم اجارهای نموده باشند در این صورت چگونه شرایط شخص اجارهدهنده رحم اجارهای و اقدامات خروج طفل متولد در ایران و حتی پروسه اخذ شناسنامه با این شرایط مذکور انجام خواهد گرفت؟ و این نیز یک پرسش قابلحل توسط وکلای دادگستری فعال در مؤسسه حقوقی زعفری امکانپذیر است.
در پایان لازم به ذکر است تنظیم قرارداد رحم اجارهای طبق قانون اجاره رحم که یک قرارداد رسمی خصوصی است باید برابر مواد قانونی مرتبط مورد ارزیابی قرار گیرد و از بروز سؤالات و مشکلات در دوره اجرای قرارداد جلوگیری شود لذا با بهرهمندی از علم و تجربه وکلای مؤسسه حقوقی زعفری میتوان اقدامات موفقیتآمیزی انجام داد و دانایی و آگاهی لازم پاسخ سؤالها را متوجه شد بهعنوانمثال از بارزترین پرسشها میتوان به موارد زیر اشاره داشت که با کمکگرفتن از وکیل دادگستری راه روشنی پیشرو خواهد بود از جمله اینکه:
- اگر شخص اجارهدهنده رحم بعد از تولد کودک از دادن او به والدین اصلیاش امتناع ورزد، آیا زوج اجارهکننده رحم میتوانند از راه قانونی اقدام کنند؟
- آیا میان زن صاحب رحم و کودک حاصل از رحم اجارهای رابطه ارث وجود دارد؟ بدین معنا که در صورت فوت کودک یا زن، دیگری میتواند ادعای سهمالارث داشته باشد؟
- آیا پس از تولد کودک شخص اجارهکننده رحم میتواند اقدامات اخذ شناسنامه را به عهده شخص اجارهدهنده واگذار نماید؟
نویسنده: معصومه ولی زاده، کارشناس ارشد حقوق خصوصی،وکیل دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.