منو
logo2

فسخ معامله

کلمه‌ی فسخ به معنای نقض کردن و زایل نمودن است و در اصطلاح حقوقی به معنای از بین بردن ارادی یک قرارداد یا معامله توسط یکی از طرفین معامله یا حتی شخص ثالث است.

در این مقاله قصد داریم شما را با معنا و مفهوم فسخ معامله و قرارداد آشنا کنیم. با ما همراه باشید .

در رابطه با فسخ معامله وکیل حقوقی در بومهن چنین بیان می دارد:

کلمه‌ی فسخ به معنای نقض کردن و زایل نمودن است و در اصطلاح حقوقی به معنای از بین بردن ارادی یک قرارداد یا معامله توسط یکی از طرفین معامله یا حتی شخص ثالث است.

وکیل حقوقی شریف آباد در ادامه توضیح می دهد در قانون مدنی ضمن ماده‌ی 399 حق فسخ معامله تصریح شده و بیان داشته (در عقد بیع ممکن است شرط شود که در مدت معین برای بایع یا مشتری یا هردو یا شخص خارجی اختیار فسخ معامله باشد.)

فسخ معامله

وکیل حقوقی قرچک راه‌های فسخ معامله را برای شما با استفاده از خیار فسخ توضیح می دهد.

در ابتدا لازم است توضیحی در رابطه با خیار فسخ داده شود . در حقوق، خیار به معنای اختیار است. در قانون مدنی ماده‌ی 396  قانون‌گذار 10 نوع خیار فسخ را پیش‌بینی نموده است که افراد به وسیله‌ی آنها می توانند معاملات خود را بر هم بزنند که در ادامه به هریک می پردازیم .

در صورت نیاز به مشاوره می‌توانید از مشاورۀ وکیل حقوقی پاکدشت بهره‌مند شوید.

اگر در قرارداد حق فسخ برای شخصی پیش بینی شده باشد یا دارای مدت است یا بدون مدت. در حالت اول اگر از موعد آن بگذرد دیگر طرفین نمی‌توانند معامله را برهم بزنند و در حالت دوم مدت عرفی آن در نظر گرفته می‌شود. توصیه می‌شود با مشورت وکیل حقوقی متخصص از حقوق خود در تنظیم قراردادها آگاه شوید.

فسخ معامله زمین کشاورزی

سوال پیش می آید که آیا می‌توان نسبت به فسخ معامله زمین کشاورزی اقدام نمود؟ پاسخ مثبت است.

وکیل حقوقی پاکدشت توضیح می‌دهد زمانی‌که خریدار و فروشنده اقدام به تنظیم سند انتقال زمین کشاورزی می‌نمایند و امضاها نیز صورت می‌گیرد فسخ قرارداد در این شرایط نیز امکان پذیر است. در ادامه سعی داریم با مثال و بیانی ساده شما را با برخی از خیارفسخ (اختیار فسخ) آشنا کنیم.

– خیار تأخیر ثمن : فرض کنید که فروشنده و خریدار توافقی مبنی بر چگونگی پرداخت ثمن ننموده باشند و 3 روز از تاریخ امضای سند انتقال نیز بگذرد و خریدار بهای ملک را نپردازد در این شرایط فروشنده می‌تواند به استناد خیار تأخیر ثمن معامله را برهم بزند . برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می توانید با وکیل حقوقی قیامدشت مشورت نمایید.

– خیار غبن : تصور کنید فروشنده  نسبت به قیمت واقعی زمین کشاورزی خود بی اطلاع است و انتقال آن موجب ضرر و زیان فاحش به او می‌شود در صورتی‌که بتواند بی اطلاعی خود را ثابت نماید می‌تواند معامله خود را فسخ کند. این خیار فقط مختص فروشنده نیست و هر طرفی که زیان فاحش ببیند می‌تواند به آن استناد کند. برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می توانید با وکیل حقوقی تهران مشورت نمایید.

-خیار مجلس : ممکن است در همان جلسه‌ی انتقال مالکیت و تا قبل از جدا شدن طرفین و اتمام جلسه یکی از طرفین از معامله‌ی انجام شده پشیمان شده و قصد فسخ معامله را داشته باشد که این مورد نیز امکان‌پذیر است . برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می توانید با وکیل حقوقی در رباط کریم مشورت نمایید.

-خیار شرط : گاهی نیز فروشنده یا خریدار شرط می‌کنند که تا زمان مشخصی هر وقت که بخواهند بتوانند معامله‌ی خود را برهم بزنند که البته توافق آنها معتبر بوده و فسخ امکانپذیر است. برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می‌توانید با وکیل حقوقی اسلامشهر مشورت نمایید.

– خیار عیب: ممکن است اراضی کشاورزی فروخته شده دارای نقص آشکار باشد و خریدار از آن نقص بی اطلاع باشد در این صورت می‌تواند اقدام به فسخ معامله نماید. برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می توانید با وکیل حقوقی  شهرری مشورت نمایید.

– خیار رؤیت : گاهی خریدار ملک کشاورزی را از طریق تعریف و اوصاف فروشنده می‌خرد و بعد از اینکه ملک را می‌بیند متوجه می‌شود که با تعاریف فروشنده مطابقت ندارد در این حال خریدار اختیار فسخ معامله را دارد. برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می توانید با وکیل حقوقی قیام‍دشت مشورت نمایید.

-خیار تدلیس : ممکن است خریدار از فروشنده فریب خورده باشد . در صورتی‌که بتواند فریب خوردن خود را اثبات نماید می‌تواند از حق فسخ استفاده کند. برای اطلاع بیشتر در رابطه با این خیار فسخ می‌توانید با وکیل حقوقی ورامین مشورت نمایید.

فسخ معامله

خریدار و فروشنده می توانند در ضمن معامله قید نمایند که تمام این خیارات یا برخی از آنها را اسقاط کرده تا دیگر نتوان به واسطه‌ی آن‌ها معاملات را فسخ نمود. از آنجایی‌که طبق ماده 10 قانون مدنی افراد از آزادی قراردادی برخوردار هستند و تا زمانی‌که توافقات آنها برخلاف قوانین نباشد محترم شمرده می‌شود این توافق امکان‌پذیر است. البته بهتر است قبل ازتنظیم قراردهای خود با وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر جهت مفاد و محتوای قرارداد خود مشورت نموده تا به بهترین شکل از حقوق خود آگاهی پیدا کنید . موسسه حقوقی زعفری رحقی آماده‌ی ارائه ی خدمات حقوقی به شما می‌باشد.

پس از فسخ معامله زمین کشاورزی خریدار نسبت به ملک و فروشنده نسبت به بهای ملک امین محسوب می‌شود و باید ثمن و مبیع را تحویل یکدیگر بدهند وگرنه غاصب شناخته شده و حتی در صورتی که تعدی و تفریط نکرده باشند نسبت به تلف و نقص آنها ضامن می باشند.

دعاوی مربوط به فسخ معامله زمین جز دعاوی حقوقی محسوب شده و در صلاحیت دادگاهی است که زمین کشاورزی در آن حوزه واقع شده است. و دارای پیچیدگی‌های فراوانی است. بنابراین پیشنهاد می‌شود حتما در حین معامله از یک وکیل حقوقی از موسسه حقوقی معتبر مشاوره حقوقی دریافت کنید.

فسخ معامله خودرو

فسخ معامله ی خودرو به چه صورت است ؟

در ابتدا جهت انتقال مالکیت خودرو طرفین معامله باید قراردادی معتبر تنظیم کرده و آن را امضا نمایند. و خریدار و فروشنده پس از امضای سند حق بر هم زدن آن را ندارند. البته قانون‌گذار در برخی موارد جهت جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی شرایط و موارد فسخ قرارداد خودرو را در ماده 396 قانون مدنی پیش‌بینی نموده است. برخی از خیارات پیش‌بینی شده در این ماده به فروشنده اختصاص دارد برخی دیگر به خریدار و برخی نیز میان خریدار و فروشنده مشترک می باشد. در قسمت قبلی توضیح مختصری از برخی خیارات داده شد . نکته‌ای که گفتن آن اهمیت دارد این است که شروط فسخ قرارداد خودرو در قرارداد شما پیش بینی شده باشد تا با مشورت وکیل حقوقی و موسسه حقوقی زعفری رحقی بتوانید از بین خیاراتی که از آن برخوردار هستید بهترین و مناسب ترین آن را برگزینید.

فسخ معامله

فسخ معامله بعد از انتقال سند

آیا بعد از انتقال سند فسخ معامله امکانپذیر است؟

فسخ ناشی از اختیاراتی است که قانون برای طرفین قرارداد در نظر گرفته است . حتی بعد از انتقال سند می توان معامله را بر هم زد اما نه به هر دلیلی ! تنها در مواردی که قانون در ماده ی 396 قانون مدنی مشخص کرده است می توان اقدام به فسخ معامله بعد از انتقال سند نمود. همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد فسخ دارای انواع گوناگونی است که هر یک برای تحقق دارای شرایط خاصی است و در اعمال برخی از خیارات، زمان بسیار اهمیت دارد. بنابراین توصیه می‌شود با وکیل حقوقی در موسسه حقوقی زعفری رحقی مشورت نمایید.

نویسنده: مهدیه دیلمی، کارشناس حقوق، وکیل پایه یک دادگستری

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

فسخ معامله

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.