در این مقاله قصد داریم شما را با موضوع شهادت شهود آشنا کنیم. در ابتدا باید به تعریف شهادت شهود و شرایط شاهد در دادگاه بپردازیم. با ما همراه باشید.
وکیل پاکدشت بیان میدارد: طبق مادهی 1258 قانون مدنی یکی از ادله اثبات دعوا شهادت شهود است. شرایطی که شهود باید برای شهادت دارا باشند به موجب مادهی 1313 قانون مدنی به شرح ذیل است.
شرایط شاهد در دادگاه
1_ بلوغ 2_ عقل 3- عدالت 4_ ایمان 5_ طهارت مولد
وکیل پاکدشت در ادامه افزود: به شرایط بالا در صورتی که دعوا کیفری باشد طبق مادهی 155 قانون آیین دادرسی کیفری سه شرط دیگر افزوده می شود:
1_ عدم وجود انتفاع شخصی برای شاهد یا رفع ضرر از وی
2_ عدم وجود دشمنی دنیوی بین شاهد و طرفین دعوا
3_ عدم اشتغال به تکدی و ولگردی
وکیل حقوقی تهران در خصوص شهادت شهود در دادگاه توضیح می دهد: قانون مدنی در موادی به شرایط شاهد در دادگاه پرداخته است که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم:
قطع و یقین در شهادت شهود
مادهی 1315 قانون مدنی بیان می دارد که شهادت باید از روی قطع و یقین باشد یعنی کسی که شهادت می دهد بر اساس خیال و تصورات خود علم پیدا نکرده باشد بلکه این علم را از راه های متعارف و محسوس به دست آورده باشد.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قوانین مربوط به شهادت شهود و شرایط آن با موسسه حقوقی زعفری رحقی تماس بگیرید.
مطابقت شهادت با دعوا در شهادت شهود
طبق مادهی 1316 قانون مدنی شهادت باید مطابق با دعوا باشد. ولی اگر در لفظ مخالف و در معنی موافق یا کمتر از ادعا باشد ضرری ندارد.
اتحاد در موضوع و مفاد شهادت
طبق مادهی 1317 قانون مدنی شهادت شهود باید مفادا متحد باشد. بنابراین اگر شهود به اختلاف شهادت دهند قابل اثر نخواهد بود مگر در صورتی که از مفاد اظهارات آنها قدر متیقنی به دست آید. یعنی تمام شهود باید نسبت به یک امر مشخص شهادت بدهند و در صورتی که هر شاهد به موضوع متفاوتی شهادت بدهد نمی توان دعوی را اثبات نمود.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قوانین مربوط به شهادت شهود و شرایط آن با وکیل حقوقی در یک موسسه حقوقی معتبر تماس بگیرید.
مادهی 1318 قانون مدنی بیان می دارد چنانچه اختلاف شهود در جزییات باشد و شهود به موضوعات مشترک شهادت دهند این اختلاف در جزییات در صورتی که در اثبات موضوع نقشی نداشته باشد اشکالی ندارد.
رجوع از شهادت
مادهی 1319 در خصوص رجوع از شهادت بیان میدارد در صورتی که شاهد از شهادت خود رجوع کند یا معلوم شود بر خلاف واقع شهادت داده است، به شهادت او ترتیب اثر داده نمی شود.
شهادت بر شهادت
مادهی 1320 قانون مدنی مقرر می دارد شهادت بر شهادت در صورتی مسموع است که شاهد اصلی فوت کرده باشد یا به دلیل بیماری و سفر و حبس و غیره نتواند حاضر شود که در این شرایط دیگری در دادگاه حاضر می شود و با رعایت شرایطی قانونی بر شهادت غایب شهادت می دهد.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قوانین مربوط به شهادت شهود و شرایط آن با موسسه حقوقی زعفری رحقی تماس بگیرید.
شهود معارض
وکیل قرچک در خصوص شهود معارض در شهادت شهود بیان می دارد: شهود معارض شهودی هستند که در مقابل شهادت طرف مقابل و در تعارض با او شهادت می دهد. وکیل حقوقی قرچک در ادامه افزود : البته از نظر فقهی استناد به شهود معارض قابل بحث است چرا که آوردن شاهد برعهده ی مدعی است ولی در قوانین استناد به شهود معارض منعی ندارد.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قوانین مربوط به شهادت شهود و شرایط آن با موسسه حقوقی زعفری رحقی تماس بگیرید.
اعتراض به شهادت شهود
وکیل ورامین در خصوص اعتراض به شهادت شهود بیان می دارد: یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوی شهادت یا گواهی میباشد به این معنا که شخصی به جز طرفین دعوا مباحثی را به نفع یا ضرر طرف مقابل بیان میکند. و چون ادعای یکی از طرفین را اثبات می کند در رای قاضی بسیار موثر است.
وکیل ورامین افزود: به دلیل تاثیر شهادت شهود در امر دادرسی هم شاهد و هم مفاد شهادت باید به گونه ای باشد تا از نظر قانونی قاضی بتواند به استناد به آن اقدام به صدور رای نماید. شاهد نیز علاوه بر ویژگی هایی که قبلا بیان نمودیم باید اخلاقیات را در ادای شهادت رعایت نموده و سخنی خلاف واقعیت بیان ندارد و شهادت دروغ ندهد.
برای اطلاع بیشتر در خصوص قوانین مربوط به شهادت شهود و شرایط آن با موسسه حقوقی زعفری رحقی تماس بگیرید.
وکیل قیامدشت بیان می دارد: در صورتی که شاهد، شرایط شهادت در دادگاه را نداشته باشد و یا در ادای شهادت شرایط بالا را رعایت ننماید ، طرف مقابل دعوا می تواند طی لایحه ای به شهادت شهود اعتراض نماید. به اعتراض طرف مقابل به شهادت دشهود دراصطلاح حقوقی (جرح شهود) می گویند.
مهلت جرح گواه برای طرفین دعوا و در متن قانون پیش بینی شده است و فردی که ادعای جرح گواه را دارد، میتواند از دادگاه مهلت زمانی را تقاضا کند. مهلتی که دادگاه به او میدهد، حداکثر یک هفته است.
لایحه اعتراض به شهادت شهود
زمانی که به دلیل شهادت دروغ طرف مقابل حق طرف دیگر دعوا ضایع شود یا هر گونه خصومت شخصی دیگری وجود داشته باشد، شخص معترض میتواند با تنظیم لایحه دفاعیه در خصوص جرح شهود ، ادعای خود را مطرح کند و قاضی نیز دلایل و مدارک او را مورد بررسی قرار میدهد.
وقتی یکی از طرفین دعوا، نبود یکی از شرایط شهادت شرعی در شاهد طرف مقابل را تشخیص دهد، باید ادعای خود را در قالب نمونه لایحه جرح شهود تنظیم کند و از قاضی بخواهد که رسیدگیهای لازم را انجام دهد.
موسسه حقوقی زعفری رحقی آمادهی ارائه ی خدمات حقوقی و تنظیم لایحه دفاعیه در خصوص جرح شهود و سایر موارد راجع به امر دادرسی می باشد. برای اطلاع بیشتر با شماره تماس های موجود در سایت تماس حاصل نمایید.
نویسنده: مهدیه دیلمی، کارشناس حقوق، وکیل پایه یک دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.