منو
logo2

افت قیمت خودرو

از مشکلات دارندگان خودرو افت قیمت خودور بر اثر تصادف است .رویه این است که به خودروهایی که بیش از ۵ سال از زمان ساختشان گذشته باشد خسارت افت قیمت خودرو تعلق نمی‌گیرد ابتدا باید درخواست تامین‌ دلیل کنند و سپس باتوجه‌ میزان خسارت تعیین شده مرجع رسیدگی به‌ دعوای مطالبه خسارت ناشی از افت قیمت خودرو مشخص میشود.

یکی از مشکلاتی که دارندگان خودرو با آن مواجه هستند افت قیمت خودور بر اثر تصادف است .رویه ای که در این خصوص وجود دارد این است که به خودروهایی که بیش از ۵ یا ۶ سال از زمان ساختشان گذشته باشد خسارت افت قیمت خودرو تعلق نمی گیرد و ابتدا باید درخواست تامین‌ دلیل کنند و سپس باتوجه‌ میزان خسارت تعیین شده مرجع رسیدگی به‌ دعوای مطالبه خسارت ناشی از افت قیمت خودرو مشخص میشود. (دادگاه یا شورای حل اختلاف)

افت قیمت خودرو

مقدمه

با افزایش جمعیت و بیشتر شدن انسان ها،نیازهایشان‌ نیز بیشتر و بیشتر میشود.از جمله نیازهای انسان خودرو می باشد که یک وسیله مهم حمل و نقل خصوصا در کشور ایران می باشد.افزایش جمعیت به تبع باعث افزایش خودرو نیز می گردد و وقتی خودرو ها نیز افزایش یابند،احتمال تصادف و افت قیمت خودرو نیز بیشتر میشود‌.

متاسفانه وقتی که در اثر حادثه جسمی به خودرو برخورد میکند باعث ورود ضررهایی به مالک و خودرو می شود.یکی از این ضررها بحث افت قیمت خودرو می باشد.معمولا بحث افت قیمت در تصادف دو وسیله نقلیه با یکدیگر بیشتر از موارد دیگر پیش می آید و مبتلا به جامعه کنونی می باشد.مخصوصا زمانی که خودروی آسیب دیده نو ویا مدل بالا یا گران قیمت باشد.خیلی از مواقع برای دریافت افت قیمت خودرو طرفین با یکدیگر توافق نمی کنند و شخصی که خسارت به ایشان وارد گردیده است لاجرم باید برای وصول ضرر و زیان به مراجع قضایی رجوع کند تا حق خود را بازستاند.برای مطالبه ضرر و زیان ها مستلزم این است که با یک حقوق خوانده یا وکیل دادگستری مشورت نمایید.ما سعی بر این داریم تا با نوشتار این مطلب طریقه ی اخذ افت قیمت خودرو و مسائل پیرامون آن را به مخاطبان یاد بدهیم و آشنا سازیم.

افت قیمت خودرو

آشنایی با بیمه بدنه خودرو

بیمه بدنه یک بیمه اختیاری است برای جبران خساراتی که تحت پوشش بیمه اجباری شخص ثالث نیست،استفاده می شود.

چرا باید بیمه بدنه داشته باشیم؟

در واقع بیمه اجباری شخص ثالث فقط خسارات وارد شده به شخص آسیب دیده را می پردازد و شما برای جبران خسارتی که به خودتان وارد شده است به بیمه بدنه نیاز دارید.بیمه بدنه دو دسته از خسارت های اصلی و خسارت های اضافی را تحت پوشش قرار می  دهد.

پوشش های اصلی شامل هرگونه‌ حادثه و تصادف با خودروهای دیگر و یا جسم ثابت یا متحرک ،سقوط،واژگونی،آتش سوزی و صاعقه و انفجار و خسارت باطری و لاستیک ها تا ۵۰ درصد قیمت نو قابل پرداخت است.

پوشش های اضافی شامل شکستن شیشه ،نوسانات قیمت ،پاشیدن رنگ و اسید بر روی خودرو،سرقت لوازم و قطعات.

گرفتن افت قیمت خودرو در تصادف

وقتی در اثر تصادف خودرویی به طور مثال ۸۰۰ میلیون تومان ارزش دارد دچار خسارت می‌ شود،کارشناس بیمه افت قیمت خودرو را ۲‌۰ میلیون تومان ارزیابی می کند ولی در واقع خیلی بیشتر از این مبلغ قیمت خودرو افت داشته است و زمانی که مالک میخواهد خودرویش را معامله کند باید به قیمتی کمتر از قیمت یک خودرو دست دوم مشابه بفروشد.میبینیم‌ که عملا مالک خودرو ضرری که به او وارد شده کاملا جبران نشده است.از این رو باید از طریق مراجع قضایی برای مطالبه افت قیمت خودرو اقدام کند که در ادامه به آن خواهیم‌ پرداخت.

رویه ای‌‌ که وجود دارد این است که برای گرفتن افت قیمت خودرو می بایست ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل‌ زندگی خود مراجعه کنید و دو راه‌ پیش روی شماست.

اول: ابتدا درخواست تامین دلیل نمایید.درخواست شما ثبت و به شورای حل اختلاف ارجاع می شود.شورای حل به موجب قانون صلاحیت تامین دلیل را بر عهده دارد.شورا کارشناس تعیین می‌ نماید.هزینه درخواست تامین دلیل که معادل دعاوی غیرمالی می باشد و دستمزد کارشناس را اجبارا ابتدای امر باید شخص زیاده واریز نماید.برای پرداخت دستمزد کارشناس باید به یکی از شعبات بانک ملی مراجعه کنید و با تکمیل کردن فیش پرداخت مبلغ مورد نیاز را به شماره حساب کانون کارشناس رسمی واریز نمایید و قبضی را که از متصدی بانک دریافت کرده اید را همراه خود به شورای حل اختلاف برده و به شعبه ای که کارشناس را تعیین کرده است تحویل می دهید و کارمند مربوطه قبض را در پرونده کلاسه می گذارد.از کارمند بخواهید که شماره تماس کارشناس را به شما بدهد تا شما با ایشان تماس بگیرید و‌ هماهنگی لازم را جهت انجام تامین دلیل و کارشناسی انجام دهید.کارشناس با مشاهده خودرو و انجام اقدامات و بررسی های لازم میزان افت قیمت خودرو را محاسبه و براورد    می کند.بعد از انجام تامین دلیل باتوجه به مبلغ تعیین شده توسط کارشناس متوجه می شویم که آیا دعوای مطالبه خسارت افت قیمت خودرو در صلاحیت دادگاه می باشد یا شورای حل اختلاف (اگر تا ۲۰‌میلیون تومان باشد در صلاحیت شورای حل اختلاف و اگر بالای ۲۰‌میلیون تومان باشد در صلاحیت دادگاه می باشد.)(البته توجه‌ داشته باشید که برای امور قضایی حتما باید ثبت ثنا داشته باشید و اگر ثنا ندارید میتوانید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی محل‌ زندگی مراجعه کنید و ثبت ثنا انجام‌ دهید.)سپس با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل زندگی و همراه داشتن مدارک و مستندات خود برای ثبت دادخواست تحت عنوان مطالبه خسارت ناشی از افت قیمت خودرو به طرفیت مقصر حادثه اقدام می‌ کنید.

دوم: دومین راه این است که همزمان با دادخواست مطالبه خسارت ناشی از افت قیمت خودرو درخواست تامین‌ دلیل نمایید که اگر مطمئن هستید خسارت ،مبلغ بیش از ۲۰‌میلیون تومان می باشد این اقدام را انجام دهید و الا با اطاله دادرسی مواجه می شوید.

افت قیمت خودرو

محاسبه افت قیمت خودرو

محاسبه افت قیمت خودرو توسط کارشناسان بر اساس چند فاکتور مهم انجام می‌شود:

این که خسارت وارد شده برای چه قسمتی از ماشین بوده و نوع خسارت به چه صورت است. آیا خسارت به بدنه وارد شده یا خیر؟ همچنین هزینه‌های بازسازی مجدد، رنگ کاری بر اساس عمق صدمه وارده و  وسعت رنگ شدگی  همه در افت قیمت خودرو موثرند.

خسارت‌های دیگر از قبیل خساراتی که ممکن است به قطعات بدنه خودرو، درب موتور ، گلگیر های جلو و … وارد شود از لحاظ قطعات تعویضی و رنگ شدگی تاثیر بسیاری را بر روی ارزش خودرو دارند، چرا که عملیات تعمیر و تعویض این قطعات بسیار هزینه بر و مهم می‌باشد.

همه این موارد با توجه به این که عملیات باز سازی و تعمیر در ایران به صورت سنتی و غیر اصولی انجام می‌شود و از لحاظ کیفیتی هم بسیار پایین می‌باشد، نهایتا می‌تواند  از لحاظ افت قیمت در بسیاری از موارد بسیار چشم گیر و از لحاظ ریالی هم مبلغ بسیار بالایی باشد.

حال با توجه به همه موانع و مواردی که درباره جبران خسارت بعد از تصادف گفته شد این سوال همچنان برجا است که افت قیمت خودرو چگونه محاسبه و ارزیابی می‌شود؟ اگر خودرویی تصادف کند و قسمت‌هایی از قبیل شاسی‌ها و سقف و ستون آسیب دیده باشند و یا خسارت مربوط به گلگیر های جلو و درها باشد همه  در افت قیمت خودرو بسیار موثر می باشند. البته در تصادفاتی که از ناحیه عقب خودرو اتفاق بیافتد افت قیمت خودرو بیشتر می‌باشد چون گلگیرهای عقب جدا شدنی نیستند و به همین ترتیب بر اساس نوع خسارت وارد شده میزان افت قیمت خودرو در اثر تصادف محاسبه می‌شود.

آیا بیمه افت قیمت خودرو را پرداخت می کند؟

بله.طبق تبصره ۳ و ۴ ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث ناشی از وسایل نقلیه موتوری،که در قالب خسارت مالی بیان‌ کرده است بیان می دارد: تبصره ۴ ـ منظور از خودروی متعارف خودرویی است که قیمت آن کمتر از پنجاه‌درصد (۵۰%) سقف تعهدات بدنی که در ابتدای هر سال مشخص می‌شود، باشد.

تبصره ۵ ـ ارزیابان خسارات موضوع ماده (۳۹) و کارشناسان ارزیاب خسارت شرکت‌های بیمه و کارشناسان رسمی دادگستری در هنگام برآورد خسارت، موظفند مطابق این ماده اعلام نظر کنند.که این محاسبه فرمول پیچیده ای دارد و اگر افت قیمت بیشتر از تعهد بیمه گر باشد ناچار باید طرح دعوا که در مطالب بالا ذکر گردیده است.

افت قیمت خودرو در تصادف

در عنوان هایی که در این مطلب امده است در رابطه با افت قیمت خودرو و چگونگی تشخیص و نحوه‌ وصول خسارت و…شرح داده شده است.

چگونه افت قیمت خودرو را پرداخت نکنیم ؟

طبق قانون مسئولیت مدنی و بیمه اجباری شخص ثالث ناشی از حوادث نقلیه موتوری و دیگر قوانین اگر شخصی ضرری به شخص دیگر وارد کند،باید خسارت زیان دیده جبران شود و نمی توان شانه خالی کرد.

افت قیمت خودرو

قانون افت قیمت خودرو

در قوانین کشور ما هیچ قانونی تحت عنوان قانون افت قیمت خودرو تصادفی یا عنوان های مشابه نداریم.حتی ماده یا تبصره ای که به طور اختصاصی و مختص به این موضوع باشد و راجع به آن تعیین تکلیف کرده باشد وجود ندارد.

توصیه نگارنده به مطالعه کنندگان این مطلب این است که برای مطالبه خسارات ناشی از تصادفات رانندگی به وکیل یا مشاوره حقوقی مراجعه کنید تا بتوانید به طور کامل خسارات خود را مطابق با قانون دریافت کنید.

نویسنده: نوید قمپا ، کارشناس حقوق

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

افت قیمت خودرو

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.