منو
logo2

اجرت المثل یعنی چه ؟

اجرت المثل یعنی عمل و کاری که در قبال آن و برای آن دستمزد تعیین شود و در مقابل عملی که شخص انجام داده و خدماتی که ارائه کرده است حقی به وجود می‌آید که به آن اجرت المثل می‌گویند که در ادامه به تعریف آن و نکات آن در قانون مدنی می‌پردازیم.

از زمان‌های قدیم تا به اکنون برای انجام کار یا فعلی که توسط انسان انجام می‌شد و بابت ارزشی که برای آن قائل بودند عنوانی به اسم دستمزد در نظر گرفته می‌شد که هم اکنون در جوامع امروزی و اصطلاح حقوقی به آن اجرت المثل می‌گویند.

اجرت المثل یعنی چه؟

وکیل پاکدشت براساس قانون اجرت المثل یعنی چه را این‌گونه تعریف می‌کند: اجرت المثل یعنی عمل و کاری که در قبال آن و برای آن دستمزد تعیین شود و در مقابل عملی که شخص انجام داده و خدماتی که ارائه کرده است حقی به وجود می‌آید که به آن اجرت المثل می‌گویند که در ادامه به تعریف آن و نکات آن در قانون مدنی می‌پردازیم.

وکیل تهران شرح می‌دهد: طبق ماده 336 قانون مدنی «هرگاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتاً مهیا آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است».

وکیل ورامین اضافه می‌کند: طبق ماده فوق‌الذکر اجرت المثل عملی است که در مقابل آن اجرت و دستمزد قرارمی گیرد و تعیین می‌شود و شخص بابت کارهایی که انجام داده است اجرت المثل دریافت می‌کند به‌شرط اینکه برای انجام آن عمل اجرتی بوده و آن عمل را مجانی یا با قصد تبرع انجام نداده باشد.

اجرت المثل

مؤسسه حقوقی زعفری با ایجاد شبکه‌ای از بهترین وکلای حرفه‌ای در سراسر کشور، آمادگی دارد نسبت به ارائه مشاوره حضوری، غیرحضوری، آنلاین و نیز قبول وکالت در خصوص تمامی دعاوی حقوقی و کیفری و اجرت المثل یعنی چه؟ اقدام نماید.

در نقطه مقابل اجرت المثل، اجرت‌المسمی قرار دارد که در اجرت‌المسمی طرفین با یکدیگر از قبل  مبلغ و دستمزدی را که در قبال عمل و کاری که شخص قرار است انجام دهد توافق می‌کنند و سپس شخص مطابق آن قرارداد و اجرت تعیین شده شروع به کار می‌کند ولی در اجرت المثل این‌گونه نیست و آثار آن برعکس اجرت‌المسمی ناظر به آینده است و دستمزد و حقی که پس از فعل شخص به وجود می‌آید ناظر به آینده است که طبق عرف و نظر افراد متخصص یعنی کارشناس تعیین می‌شود.

 در جوامع امروزی با توجه گسترش و افزایش جمعیت و پیشرفت جوامع و درنظرگرفتن حقوق افراد و احترام به آن توسط قانون‌گذار اجرت المثل در خیلی از موضوعات در نظر گرفته شده است که در ادامه وکیل دادگستری مؤسسه حقوقی زعفری به آن می‌پردازد.

اجرت المثل ناشی از کار یا عمل

وکیل پیشوا توضیح می‌دهد: اجرت المثل ناشی از کار همان اجرت المثل و دستمزدی است که در مقابل فعل و عمل شخص برای انجام کاری در نظر گرفته می‌شود و در قانون فعلی برای طرح دعوی و مطالبه اجرت المثل کار چند نکته حایز اهمیت است که در ادامه وکیل مؤسسه حقوقی زعفری به آن می‌پردازد.

1-شخصی که کار را انجام می‌دهد قصد تبرع نداشته و قصد آن از انجام آن عمل مجانی نبوده است.

2-در عرف و جوامع امروزی برای انجام آن عمل و کار دستمزد و اجرتی در نظر گرفته شده باشد.

3-انجام کار یا فعل صورت گرفته به دستور یا درخواست شخص مقابل باشد و نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که آن عمل و فعل صورت گرفته مشروع و قانونی باشد.

اجرت المثل

مؤسسه حقوقی زعفری با وکلای متخصص در تمام زمینه‌های حقوقی می‌تواند همراه و مشاور شما در کلیه مراحل دادرسی و اجرت المثل یعنی چه باشد.

اجرت المثل ایام زوجیت

وکیل قرچک می‌گوید: مورد دیگری که در اجرت المثل وجود دارد اجرت المثل ایام زوجیت است که طبق تبصره ماده 336 قانون مدنی برای آن اجرت در نظر گرفته شده است که در ادامه وکیل مؤسسه حقوقی زعفری به شرح آن می‌پردازد.

اجرت المثل ایام زوجیت به کارهای گفته می‌شود که شرعاً بر عهده زوجه نبوده و برای آن کار عرفاً اجرتی در نظر گرفته می‌شود که به دستور زوج و بدون قصد تبرع ایشان در طول ایام زوجیت و در زندگی مشترک، زوجه انجام می‌دهد که برای این کارهای انجام شده  توسط زوجه دادگاه مبلغی را با جلب نظر کارشناس تعیین می‌کند.

اجرت المثل اموال

اجرت المثل اموال در مواقعی پیش می‌آید که شخص بدون مجوز قانونی و حق تصرف مال دیگری را تصرف کرده است و از آن استفاده و بهره می‌برد خواه در این دوره منفعتی دریافت کرده باشد خواه منفعتی را در این دوره دریافت نکرده باشد که در این مورد برای شخص مالک این حق به وجود می‌آید که اجرت المثل ایامی که در آن دوره زمانی متصرف تصرف کرده است را دریافت کند که با مراجعه به مراجع قضایی و ارائه دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام تصرف، محاکم شروع به رسیدگی وبا انجام کارشناسی و دریافت نظر افراد متخصص در این زمینه مبلغ و اجرت‌المثلی را دراین‌خصوص تعیین و شخص متصرف را محکوم به پرداخت آن می‌نماید.

معیار و محاسبه اجرت المثل

وکیل دلیجان توضیح می‌دهد: معیار و محاسبه در هریک از موضوعات اجرت المثل بسته به شرایط و وضعیت آن متفاوت است، مثلاً در اجرت المثل اموال نوع وسیله و میزان ارزش آن وسیله در تعیین اجرت المثل متفاوت است  و هرچه میزان ارزش اموال بالاتر باشد اجرت المثل استفاده از آن بیشتر است و هرچه میزان ارزش و آن پایین‌تر باشد اجرت المثل آن کمتر محاسبه می‌شود و در مورد دیگر مدت‌زمان استفاده از آن است که تأثیر بسزایی در تعیین میزان اجرت المثل و موارد دیگری که در هر مورد و موضوع آن می‌تواند متغیر باشد و نقش تعیین‌کننده‌ای در میزان اجرت المثل داشته باشد.

جمع‌بندی

بهترین وکیل دادگستری تهران بیان می‌کند: اجرت المثل و زیر مجموعه‌های آن هریک نشانگر این است که این موضوع در حقوق و جامعه کنونی ما نقش مهم و جایگاه بسزایی دارد و هم افراد و هم قانون‌گذار برای اجرت المثل و عمل انسان‌ها ارزش زیادی قائل هستند و با درنظرگرفتن این حق برای هریک از اشخاص جامعه، حاکی از این است که فعل و عملی که شخص انجام می‌دهد در مقابل دارای حق و حقوقی است که این نشانگر تعهدات هریک نسبت به دیگری و حفظ حقوق و حریم اشخاص نسبت به یکدیگر است و هر فرد با شناخت هریک از این موارد نسبت به خود باعث دفاع بهتر در مقابل اشخاص  و اخذ حق‌وحقوق خود در جامعه است.

نویسنده: مصطفی کرمانی، کارشناس حقوق، وکیل دادگستری

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می‌تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه‌ای از وکلای حرفه‌ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

موسسه حقوقی زعفری

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.