نخستین سوالی که برای طرفین دعوا در طول دادرسی پیش می آید این پرسش است که لایحه حقوقی چیست و چه زمانی و به چه صورتی باید تنظیم بشود .
ما اینجا هستیم تا شمارا با معنا و مفهوم لایحه حقوقی آشنا کنیم.
لایحه حقوقی نوشته ای است که از سمت ، طرفین دعوا ، چه دعوا حقوقی باشد و چه دعوا کیفری به مقام قضایی تقدیم می شود.
این نوشته تا قبل از ختم دادرسی و معمولا و عرفا توسط وکیل حقوقی تنظیم و به دادگاه ارسال می شود .
از آنجاییکه لایحه ابزار کار وکیل است و با توجه به متن ارائه شده که حتما باید مستند و مستدل باشد این فرصت به قاضی داده میشود تا با بررسی لایحه حقوقی رای مقتضی را صادر بنماید، بهتر است که تنظیم لایحه حقوقی حتما توسط وکیل حقوقی انجام گیرد زیرا اگر لایحه حقوقی به خوبی تنظیم نشود در شکست شما موثر است . موسسه حقوقی زعفری رحقی با تیمی از وکلای حقوقی متخصص و آگاه حاضر به ارائه خدمات از جمله تنظیم لایحه حقوقی ، تنظیم دادخواست و سایر امور حقوقی شما می باشد.
تفاوت لایحه حقوقی و دادخواست حقوقی در چیست؟
شروع رسیدگی در دادگاه با ارائه ی دادخواست یا شکواییه می باشد. که اشخاص خواسته ویا شکایت خود را به طور خلاصه و مختصر بیان میکنند و دفاع کلی و شرح کامل خواسته ی خود را به صورت حضوری در دادگاه یا ضمن لایحه حقوقی بیان می دارند. دادخواست نیز همانند لایحه حقوقی باید به صورت مستدل و مستند تنظیم بشود .
در جلسه ی رسیدگی قاضی اظهارات طرفین را در صورتجلسه مکتوب می کند اما به دلیل اینکه ممکن است اشخاص در جلسه ی رسیدگی مطالبی را فراموش کرده یا قصد داشته باشند با نوشتن دوباره تاکیدی بر آن نمایند یا اظهارات خود را تکمیل کنند بهتر است لایحه حقوقی تنظیم بشود وگرنه الزامی به ارائه ی لایحه حقوقی نمی باشد. در صورتی که برای طرح دعوا حتما و لزوما نیاز به طرح دادخواست و یا شکواییه می باشد.در واقع لایحه حقوقی به این منظور نگارش می شود تا اگر اظهاراتی غیر از آنچه در دادخواست آمده است برای اطلاع قاضی از آن مورد نیازباشد ضمن لایحه حقوقی تقدیم دادگاه شود و در اینجا است که تفاوت در لایحه و دادخواست مشخص می شود.
گاهی نیز پیش می آید که در جریان دادرسی اسناد ، دلایل و مدارک جدیدی به دست بیاید که قبل از آن و در زمان ارائه ی دادخواست به دادگاه وجود نداشته است در این صورت اشخاص ضمن یک لایحه حقوقی دادگاه را از این اسناد و مدارک جدید مطلع می کند.
همچنین ممکن است اشخاص با دلیل یا بدون دلیل از حضور در جلسه ی رسیدگی اجتناب نمایند در اینجا در صورتی که دادگاه حضور اشخاص را الزامی نداند می توانند ضمن یک لایحه حقوقی و بدون حضور در دادگاه از خود دفاع نمایند.
حتی اگر قصد انتخاب وکیل حقوقی برای رسیدگی پرونده ی خود را ندارید بهتر است برای تنظیم لوایح حقوقی خود از وکیل پاکدشت یا مشاوره لایحه نویسی در پاکدشت استفاده کنید.
انواع لایحه:
لایحه قضایی یا لایحه حقوقی :
به تمام لوایحی که تقدیم دادگاه می شود به طور عام و کلی لایحه قضایی و لایحه حقوقی گفته می شود خواه لایحه قضایی و لایحه حقوقی اعتراضی باشد خواه تکمیلی و خواه لایحه ی دفاعیه . وکلا نیز خواسته های خود را از دادگاه در قالب لایحه در خواست مینمایند. مانند تقاضای مطالعه ی پرونده و یا اعلام وکالت در پرونده .
علت اینکه به جای کلمه ی لایحه ، ازترکیب کلمه ی لایحه ی قضایی ولایحه ی حقوقی استفاده می شود به این دلیل است که اگر دولت بخواهد قانونی را در مجلس به تصویب برساند پیشنهاد خود را در قالب لایحه تقدیم مجلس می کند به همین دلیل واژهی قضایی یا دفاعی به لایحه افزوده میشود تا مشخص شود منظور لایحه ای است که به مراجع قضایی ارسال می شود.
لایحه اعتراضی :
لایحه اعتراضی در اعتراض به آرای دادگاه ها پس از صدور رای در مهلت مقرر و یا اعتراض به مستندات و ادعاهای ارائه شده و اظهارات طرف مقابل در جلسه ی رسیدگی ویا برای تکمیل اظهارات و ادعاهای خود شخص ، تنظیم و تقدیم دادگاه می شود . لایحه ی اعتراضی به نوعی اعتراض نسبت به دیگری و دفاع نسبت به خود می باشد و می توان گفت لایحه اعتراضی تفاوتی با لایحه دفاعیه ندارد.
نمونه لایحه اعتراضی نسبت به رای دادگاه بدوی
ریاست محترم دادگاه تجدیدنظر استان تهران
با سلام و احترام
احتراما به استحضار می رساند که در پی حکم صادره از دادگاه بدوی، دادنامه شماره……. از دادگاه بدوی……
در پی دادخواست خانم …. زوجه مبنی بر مطالبه نفقه دلایل خود را برای رد این ادعا بدین شرح محضرتان ارائه می گردد.
در دادنامه مذکور حکم به پرداخت نفقه زوجه خانم….. شده است، در حالی که ایشان مدت هاست نسبت به همسر خود تمکین نمیکنند و در خانه همسر خود هم حضور ندارند. شرایط حضور ایشان و زندگی مشترک فراهم است با وجود خانه مناسب و اسباب و اثاثیه لازم که مدارک آن پیوست می شود.
لذا طبق قانون، زنی که ناشزه باشد مستحق نفقه نخواهد بود. دلیل بر این ادعا گفته های ضمنی خود ایشان در دادنامه و صورت جلسه و شهادت شهود است که ایشان با قهر منزل را به دلیل دعوایی لفظی ترک کرده و به آنجا بازنگشته اند.
لذا از دادگاه تجدید نظر تقاضای نقض دادنامه بدوی را دارم
لایحه دفاعیه :
پس از ارائه ی لایحه اعتراضی به دادگاه وقت آن می رسد که درمهلت مقرر در برابرادعاها و اظهارات طرف مقابل به طور مستدل به دفاع پرداخت. و در این رد و بدل کردن لوایح است که ذهن قاضی نسبت به مساله روشن و آگاه می شود و او را برای صدور حکم قطعی یاری می دهد.
با توجه به این توضیحات باید متوجه ی اهمیت بسزای ارائه ی لایحه ی اصولی و درست شده باشید در واقع یک لایحه ای که به طور صحیح و توسط وکیل حقوقی متخصص و آگاه تنظیم شده باشد می تواند مسیر پرونده ی شما را به طور کلی تغییر دهد .
وکیل حقوقی در پاکدشت آماده ی تنظیم لوایح حقوقی شما در کوتاه ترین زمان ممکن می باشند.
نمونه لایحه دفاعیه
ریاست محترم شعبه….. دادگاه عمومی حقوقی
سلام علیکم –
در خصوص پرونده به شماره بایگانی ……….. به پیوست وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی بوکالت از ناحیه خواهان پرونده آقای /خانم ……………….. در پاسخ به لایحه دفاعیه تقدیمی از سوی وکیل محترم خوانده بتاریخ…………. خاطر عالی را مستحضر می دارد:
استدلال و استنتاج وکیل محترم از قوه به فعل تبدیل نشده و اصولا چنین قابلیتی نیز برای آن قابل تصور نبوده و مالأ وکیل محترم خوانده با بکار بردن کلماتی از ظاهر حق، مراد باطلی را در باطن دنبال نموده و مصداق(کلمه حق یراد بهاء الباطل) می باشند و این اقدام صرفأ بعلت زیاده خواهی وکیل محترم خوانده حادث گردیده است، زیرا:
بر اساس قاعده عقلی تلازم و قاعده اذن اذن در شیء اذن در لوازم آن نیز هست، در نتیجه استدلال وکیل محترم خوانده با توجه به گواهی رشد ارائه شده در هنگام ازدواج فاقد مبنای حقوقی و شرعی و مردود می باشد.
با وصف فوق:
ادعای وکیل خوانده وصف ظهور در صحت را واجد نبوده، ضمن رد مدافعات بعمل آمده، صدور حکم به شرح ستون خواسته دادخواست تقدیمی مزید امتنان خواهد بود
بنابراین اگر لایحه نویسی را برای مطرح کردن خواسته های خود در دادگاه انتخاب می کنید بهترین راه انتخاب یک وکیل حقوقی ماهر و متخصص است . موسسه حقوقی زعفری رحقی حاضر به ارائه ی کلیه ی خدمات حقوقی از جمله نوشتن و تنظیم دادخواست ، لایحه، شکوائیه و غیره می باشد.
نویسنده: مهدیه دیلمی، کارشناس حقوق، وکیل پایه یک دادگستری
قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.
مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.