منو
logo2

دادخواست حقوقی

اگر تا به حال سروکارتان به دادگاه افتاده باشد حتما نام دادخواست حقوقی را شنیده‌اید و غالبا این سوال پرسیده می‌شود که اساسا دادخواست حقوقی چیست ؟ نحوه تنظیم دادخواست حقوقی چگونه است ؟ و یا اینکه انواع مختلف دادخواست حقوقی کدامند ؟ در این مقاله ضمن بیان تعریفی جامع از دادخواست حقوقی به پرسش‌های دیگری که ممکن است در ذهنتان باشد پاسخ خواهیم داد؛ پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

اگر تا به حال سروکارتان به دادگاه افتاده باشد حتما نام دادخواست حقوقی را شنیده‌اید و غالبا این سوال پرسیده می‌شود که اساسا دادخواست حقوقی چیست ؟ نحوه تنظیم دادخواست حقوقی چگونه است ؟ و یا اینکه انواع مختلف دادخواست حقوقی کدامند ؟ در این مقاله ضمن بیان تعریفی جامع از دادخواست حقوقی به پرسش‌های دیگری که ممکن است در ذهنتان باشد پاسخ خواهیم داد؛ پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

دادخواست حقوقی چیست ؟

دادخواست حقوقی در لغت به معنای دادخواهی کردن، عدالت طلبیدن و تظلّم خواهی آمده است و شروع رسیدگی در دادگاه مطابق ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی ، مستلزم تقدیم دادخواست حقوقی می‌باشد. وکیل حقوقی می‌گوید در واقع دادخواست حقوقی ، فرم چاپی مخصوصی است که اشخاص با تکمیل نمودن مندرجات آن، اقامه دعوی می‌نمایند. بدین ترتیب دادخواست حقوقی سندی است که براساس آن از دادگاه، دادخواهی می‌شود. وکیل حقوقی متخصص بیان می‌کند طبق ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی ، دادخواست حقوقی بایستی به زبان فارسی و روی برگ‌های چاپی مخصوص نوشته شده باشد؛ در این ماده قانونی به شرایط شکلی دادخواست حقوقی نیز مانند مشخصات فردی و آدرس اقامتگاه خواهان و خوانده در تکمیل دادخواست اشاره شده است. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر می‌گوید رعایت شرایط شکلی دادخواست حقوقی از اهمیت فراوانی برخوردار است چراکه عدم رعایت این شرایط موجب صدور قرار رد دعوی خواهد شد. در ادامه مطلب به نحوه تنظیم دادخواست حقوقی اشاره شده است.

دادخواست حقوقی

نحوه تنظیم دادخواست حقوقی

گفته شد که مقدمه اقامه دعوی در دادگاه صلاحیت دار، تنظیم دادخواست حقوقی است و اصولا شروع به رسیدگی با تقدیم دادخواست انجام می‌شود. وکیل حقوقی بیان می‌کند در قانون آیین دادرسی مدنی برای تنظیم دادخواست حقوقی ، مقررات و شرایط خاصی پیشبینی شده است که تخطی از آن، دادخواست حقوقی را با قرار رد دعوی مواجه می‌سازد. وکیل حقوقی ادامه می‌دهد بنابراین آگاهی از این مقررات در پیشبرد یک پرونده حقوقی در محاکم قضایی امری ضروری به نظر می‌رسد وکیل حقوقی متخصص با تجربه فراوان خود در زمینه تنظیم و تقدیم دادخواست به دادگاه و قبول وکالت در دعاوی حقوقی این امر را تا حد بسیار زیادی سهل می‌نماید لیکن برای آشنایی بیشتر شما در این مقاله به نکات ضروری و حقوقی لازم که باید در هنگام تنظیم دادخواست حقوقی به آن دقت کنید اشاره می‌شود.

۱_ تنظیم بر برگ چاپی مخصوص: طبق ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی ، دادخواست حقوقی باید در روی برگ‌های چاپی مخصوص نوشته شود.

۲_  تنظیم به زبان فارسی: براساس قانون دادخواست حقوقی باید به زبان فارسی نوشته شود.

۳_ امضای دادخواست: دادخواست دهنده باید دادخواست را امضاء نماید و در صورت عجز از امضا، اثر انگشت او باید زیر دادخواست باشد.

۴_ نام و اقامتگاه خواهان: مطابق قانون دادخواست حقوقی باید حاوی نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان باشد. بنابراین خواهان در دادخواست حقوقی باید خود را به طور کامل معرفی نماید همچنین به موجب ماده ۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی ، چنانچه دادخواست شرایط مورد اشاره را نداشته باشد، مدیر دفتر دادگاه بدون اخطار به خواهان، نسبت به رد آن اقدام می‌کند.

۵_ نام و مشخّصات خوانده: براساس بند ۲ ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی ، نام و نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده باید در دادخواست حقوقی قید شود. در اینجا باید گفت خوانده شخصی است که دعوی حقوقی علیه او اقامه شده و حق ادعایی علیه او می‌باشد.

۶_ تعیین خواسته: از دیگر شرایط دادخواست حقوقی ، تعیین خواسته است. خواسته خواهان باید در دادخواست و در قسمت مربوط به آن به نحو دقیق مشخص شده باشد؛ در حقیقت تعیین خواسته در دادخواست یکی از مهم ترین و حساس ترین امور در تنظیم دادخواست می‌باشد. وکیل حقوقی می‌گوید بنابراین خواهان باید با در نظر گرفتن هدف خود از اقامه دعوی، خواسته را به گونه‌ای تعیین نماید که او را به هدف مزبور به طور کامل و به بهترین شیوه برساند. بدیهی است تعیین اشتباه خواسته گاه موجب ورود خساراتی به فرد شده و دادخواست حقوقی را با قرار رد دعوی روبه‌ رو می‌سازد در این میان استفاده از تخصص وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر همواره توصیه می‌گردد.

۷_ تعیین بهای خواسته: تعیین بهای خواسته به مفهوم مشخص نمودن ارزش ریالی یا تقویم آن به ریال، وجه رایج کشور می‌باشد. بهای خواسته مطابق ماده ۶۱ قانون آیین دادرسی مدنی ، از نظر هزینه دادرسی و امکان تجدید نظرخواهی همان مبلغی است که در دادخواست قید شده است، مگر اینکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد وکیل حقوقی همچنین بیان می‌کند در ماده ۶۲ این قانون به شیوه تعیین بهای خواسته اشاره شده است در این ماده بیان می‌کند اگر خواسته پول رایج ایران باشد، بهای آن عبارت است از مبلغ مورد مطالبه و اگر پول خارجی باشد، ارزیابی آن به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ تقدیم دادخواست بهای خواسته محسوب می شود.

۸_ سایر شرایط شکلی دادخواست: دادخواست حقوقی باید دارای شرایط دیگری که به موجب قانون تعیین شده است باشد. از جمله این شرایط تعهدات و جهاتی است که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می‌داند، آنچه را که خواهان از دادگاه درخواست دارد، ادله و وسایل اثبات دعوی، تعداد نسخ دادخواست و پیوست‌های آن و پرداخت هزینه دادرسی می‌باشد.

اگر چنانچه در خصوص نحوه تنظیم دادخواست حقوقی و مقررات مربوط به آن سوال یا ابهامی دارید می‌توانید از وکیل حقوقی متخصص در موسسه حقوقی زعفری رحقی مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

دادخواست حقوقی

دادخواست طلاق

پرونده‌های طلاق اصولا یکی از پر شمارترین پرونده‌های حقوقی در محاکم قضایی است. دادخواست طلاق می‌تواند به دو صورت دادخواست طلاق یکطرفه و دادخواست طلاق توافقی به دادگاه تقدیم شود. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر می‌گوید در تنظیم دادخواست طلاق بایستی شرایطی که قانون مقرر نموده است رعایت گردد از جمله این شرایط درج مشخصات دقیق خواهان و خوانده دعوی که به تناسب، هر یک از زوجین می‌باشند همچنین در صورت استفاده از وکیل حقوقی در پرونده می‌بایست مشخصات وکیل نیز در دادخواست حقوقی قید شود. در این میان همواره توصیه می‌گردد تا به منظور کاهش هزینه و زمان و بدون دغدغه پرونده خود را به وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر بسپارید. از دیگر شرایط دادخواست طلاق تعیین موضوع خواسته می‌باشد بدین معنا عنوانی که دادگاه به علت رسیدگی به آن تشکیل شده است باید مشخص گردد مثلا در دادخواست طلاق از سوی زن حکم طلاق موضوع خواسته می‌باشد. وکیل حقوقی همچنین می‌گوید به مدارکی ‌که باید برای طرح یک دعوای حقوقی در دادخواست ضمیمه گردند، بخش منضمات گفته می‌شود در این بخش مدارکی از جمله سند نکاحیه، شناسنامه خواهان و وکالت نامه وکیل حقوقی در صورت داشتن وکیل ضمیمه دادخواست طلاق می‌شود. برای مشاوره حقوقی با وکیل طلاق متخصص در زمینه تنظیم دادخواست طلاق و وکیل حقوقی از طریق شماره های موجود در سایت موسسه حقوقی زعفری رحقی با ما در تماس باشید.

دادخواست طلاق توافقی

در طلاق توافقی اصولا همه چیز به نظر زوجین بستگی دارد و زن و شوهر پس از توافق در مسائل مربوط به زندگی مشترک مانند نفقه، مهریه، جهیزیه و حضانت فرزند اقدام به طرح دادخواست طلاق توافقی می‌کنند. استفاده از خدمات وکالتی وکیل حقوقی متخصص موضوعی است که موجب تسهیل در فرآیند دادخواست طلاق توافقی می‌گردد. ممکن است پرسیده شود که تکلیف مهریه در طلاق توافقی چه می‌شود ؟ در حقیقت مهریه مالی است که مرد در زمان عقد نکاح به زن می‌پردازد و یا تعهد بر پرداخت آن می‌کند. وکیل حقوقی از یک موسسه حقوقی معتبر می‌گوید زوجین این اختیار را دارند که شرط ضمن طلاق توافقی را بذل تمام مهریه در برابر طلاق توافقی قرار دهند و یا اینکه نیمی از مهریه را در مقابل طلاق توافقی شرط نمایند و یا حتی مرد با پرداخت تمام مهریه به زن توافق بر طلاق کند. تعیین اینکه چه مقدار از مهریه در قبال طلاق توافقی قرار گیرد به نظر زوجین و توافق آنان با یکدیگر بستگی دارد. وکیل حقوقی بیان می‌کند زوجین برای ثبت دادخواست طلاق توافقی می‌بایست به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه و نسبت به ثبت دادخواست طلاق توافقی اقدام نمایند و متصدی مربوط در آن دفتر دادخواست طلاق توافقی را به صورت الکترونیک در فرم مخصوص تایپ و ثبت می‌کند. سپس دادخواست مزبور به صورت الکترونیکی برای مقام مسئول ارجاع در دادگاه مربوطه ارسال می‌شود و ایشان حسب نوبت آن را به یکی از شعب آن دادگاه ارجاع می‌دهد. پس از ارجاع پرونده و تعیین وقت به موضوع رسیدگی خواهد شد.

موسسه حقوقی زعفری رحقی با در اختیار داشتن بهترین وکیل حقوقی و وکیل پایه یک در تنظیم دادخواست طلاق توافقی و دادخواست طلاق می‌تواند در این امر مشاوره حقوقی و قبول وکالت شما را همواره یاری رساند.

دادخواست حقوقی

دادخواست مطالبه وجه

اگر چنانچه فردی بابت پول یا طلب از شخص دیگر طلبکار باشد می‌تواند مبادرت به تنظیم دادخواست مطالبه وجه نموده و نسبت به مطالبه مال مورد ادعای خود اقدام کند. وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر می‌گوید دعوای مطالبه وجه از جمله دعاوی مالی می‌باشد و رسیدگی به آن با توجه به ارزش و میزان خواسته در دادگاه حقوقی و یا شورای حل اختلاف انجام می‌شود همچنین در دعوای مطالبه وجه دادگاه محل اقامت خوانده صالح به رسیدگی است. خواهان یا طلبکار می‌تواند پیش از تقدیم دادخواست مطالبه وجه و یا پس از آن اموال بدهکار را تحت عنوان تامین خواسته توقیف نماید و در صورتی که حکم قطعی به نفع خواهان صادر گردد وی می‌تواند از محل اموال توقیفی، اصل طلب و اگر طلب از نوع وجه رایج باشد خسارت تاخیر تادیه را نیز مطالبه نماید. همچنین نحوه تنظیم دادخواست مطالبه وجه طی مراتب قانونی انجام می‌گیرد که در این مقاله سعی کردیم تا به آن اشاره کنیم.

با توجه به پیچیدگی های خاصی که در دادخواست حقوقی ، دادخواست طلاق توافقی و دادخواست مطالبه وجه و همچنین اقدامات قانونی لازم که در این مقاله به آن اشاره شد، اکیدا توصیه می‌شود تا قبل از هر اقدامی با وکیل حقوقی متخصص از یک موسسه حقوقی معتبر مشورت نمایید.

نویسنده: محمدصادق محمدی ارجمند، دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد

قبل از ورود به هر دعوای حقوقی حتما با وکیل حقوقی متخصص مشورت کنید و بدون ارزیابی ادله و مدارک وارد دعوا نشوید. موضوعات حقوقی بسیار تخصصی و پیچیده است و یک اشتباه کوچک می تواند خسارت های زیادی را متوجه شما کند.

مؤسسه حقوقی زعفری متشکل از مجموعه ای از وکلای حرفه ای دادگستری آماده ارائه مشاوره بیشتر درباره این موضوع به شما است.

دادخواست حقوقی

همه حقوق این سایت برای موسسه حقوقی «زعفری رحقی»محفوظ است.